SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEPOVERENJE
 
Janković: Građani nemaju poverenja u način vođenja MUP-a
Autor/izvor: SEEbiy
Datum objave: 08.01.2017. - 00:08:00
Zadnja izmjena: 08.01.2017. - 11:50:27
BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je povodom stupanja na snagu Uredbe o formiranju pomoćne policije da reakcija javnosti na inoviranu uredbu o pomoćnoj policiji govori o (ne)poverenju u način vođenja unutrašnjih poslova. 

- Veoma zabrinjavajuće, napisao je Janković na Twitteru.

Podsetio je na na svoju izjavu od od pre godinu dana kad je bila u toku javna rasprava o Zakonu o policiji.

Tada je ocenio da je Nacrt zakona o policiji, sa stanovišta nadležnosti Zaštitnika građana, neprihvatljiv i da ga je nužno unaprediti, jer su pojedina bitna pitanja uređena na način štetan za ostvarivanje prava građana i pripadnika policije, kao i za pravnu sigurnost i primenu zakona. 

Zaštitnik građana je u objavljenom Mišljenju o Nacrtu zakona o policiji, kao jednu od ključnih primedbi naveo da on daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova.

Nacrt na više mesta ministra ovlašćuje da upravlja i neposredno utiče na konkretne policijske zadatke i poslove, uključujući i poslove unutrašnje kontrole.

Ministar takođe ima neprimereno veliki uticaj na kadrovsku strukturu Policije. Uloga ministra, kako je propisana Nacrtom, primerenija je ulozi direktora Policije, smatra Zaštitnik.

Zbog toga, kako je ocenjeno, Nacrt predstavlja put ka politizaciji policijskih poslova i, uopšte, policije u Srbiji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.