SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BUDUĆNOST
 
Japanci najavljuju emitiranje 8K sadržaja
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 17.09.2018. - 12:06:01
TOKIO - Dok je ostatak svijeta tek prigrlio 4K rezoluciju pri emitiranju sadržaja u Japanu stvari kreću dalje te će uskoro biti dostupni i sadržaji u 8K rezoluciji.

Naime tamošnja državna televizija NHK sprema se 1. prosinca ove godine pokrenuti hibridni satelitski kanal koji će prikazivati sadržaj u 4K ali i u 8K rezoluciji (7680 x 4320 piksela). Tom prigodom tvrtka Sharp će predstaviti posebni satelitski prijamnik s podrškom za sadržaj u 4K i 8K rezoluciji.

Ista tvrtka od prošle godine na tržištu već nudi 8K televizor, a takve televizore nude i druge tvrtke. No nijedan proizvođač još nije predstavio televizor s podrškom za nove standarde koji su posebno stvoreni za sadržaj tako visoke rezolucije (kao što je na primjer HDMI 2.1 standard).

Sharpovo rješenje za praćenje 8K sadržaja uključuje spomenuti satelitski prijemnik koji je na Sharpov LC-70X500 Aquos 8K televizor (ujedno i jedinim 8K televizorom zasad dostupnim na europskom tržištu) spojen putem četiri HDMI kabela, a potrebna je i softverska nadogradnja za sam televizor.

Inače NHK će na satelitskom kanalu emitirati program 12 sati dnevno, a njihov format Super Hi-Vision osim video sadržaja s rezolucijom od 7680 x 4320 piksela predviđa i 22.2 zvuk te fluidnost od 120 sličica u sekundi (u budućnosti 240 sličica u sekundi).

Pokretanjem 8K kanala već krajem ove godine Japan se već užurbano priprema za Olimpijske igre 2020. koje će biti u prve u potpunosti pokrivene prijenosom u 8K rezoluciji.