SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBICI
 
Japanski mirovinski fond izgubio čak 50 mlrd dolara zbog trgovinskih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.07.2018. - 12:11:47
TOKIO - Japanski državni mirovinski fond (GPIF) objavio je da je u prvom tromjesečju na ulaganjima u inozemstvu zabilježio gubitak od 5.500 milijardi jena (50 milijardi dolara) zbog pada cijena dionica u Japanu i inozemstvu pod utjecajem zabrinutosti zbog američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju četvrti je tromjesečni gubitak od listopada 2014. godine kada je najveći mirovinski fond u svijetu počeo usmjeravati veće iznose mirovinske štednje u kupnju dionica na račun ulaganja u obveznice.

Najslabiji su rezultat u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježili na ulaganjima u inozemne dionice, iskazan u negativnom prinosu od 6,35 posto. Negativan su prinos ostvarili i na ulaganjima u japanske dionice, od 4,72 posto.

Japanski burzovni indeks Nikkei 225  i američki indeks industrijskih kompanija Dow Jones Industrial Average pali su u prvom tromjesečju 8,7, odnosno 2,9 posto, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u ožujku potpisao memorandum o uvođenju carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Dodatno je vrijednost inozemnih ulaganja japanskog mirovinskog fonda smanjio jači jen, koji je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ojačao prema dolaru 5,6 posto.

Na kraju ožujka GPIF je upravljao imovinom ukupne vrijednosti 156 tisuća milijardi jena.
Podaci pokazuju da su u prva tri ovogodišnja mjeseca uložili nešto više od četvrtine novca u japanske dionice, 27,5 posto u domaće obveznice, 23,88 posto u inozemne dionice, a 14,77 posto u inozemne obveznice.

Preostalih 8,7 posto uloženo je u kratkoročnu imovinu, uglavnom gotovinu.

Prema izračunu Reutersa utemeljenom na rezultatima fonda, GPIF je u prvom tromjesečju kupio inozemne obveznice u neto vrijednosti 1.800 milijardi jena. Kupili su također inozemne obveznice u vrijednosti 230 milijardi jena, te japanske dionice u vrijednosti 70 milijardi jena.
Ujedno su smanjili neto vrijednost portfelja domaćih obveznica za 880 milijardi jena, izračunali su u Reutersu.