SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KORUPCIJA
 
Jasmina Jovev razotkrila korupciju i kriminal sisačko-moslavačke županice
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr / HRT
Datum objave: 02.02.2014. - 15:00:49
ZAGREB - U emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je Jasmina Jovev, bivša novirka HRT-a, a odnedavno predstojnica kabineta SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel.

Objasnila je da je njen posao bio briga za poslove u kabinetu županice Lovrić Merzel.

"To je širok dijapazon gdje se brinete o koordinaciji i poslu u kabinetu", kazala je Jovev.

"U početku sve ide dobro, meni je to sve novo, zadovoljni ste, puni energije, željni učenja i rada. Brzo počinjete shvaćati da nešto ne valja. Već su postojale određene afere, ali imate dojam da su to medijske priče jer ništa nije procesuirano. Odmah su me zaintrigirala dva važna događaja. Primijetila sam da dolaze računi koje ne mogu pravdati nikakvim događajem u županiji, nikakvim protokolom, sastankom, ničim što bi bilo u djelokrugu posla županije. Tražila sam odgovore i dobila informacije da je bila riječ o računima koji su napravljeni uglavnom za privatne potrebe županice ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Meni je najteži i najozbiljniji događaj bio kada se od mene tražilo da lažiram određenu dokumentaciju", kaže Jovev.

"Ostali kolege su mi rekli da se to oduvijek talo radi", rekla je Jovev. Dodaje da u županiji ima puno dobrih i poštenih ljudi.

"Približavala se lokalna kampanja, pričalo se da su tada najozbiljnije potrebe. Pozvana sam kod županice u ured, koja mi je rekla da sam svjesna da dolaze lokalni izbori i da se od mene traži povećani angažman bez puno pitanja. Shvaćajući što se od mene očekuje, rekla sam da sam spremna raditi, ali da ću raditi u okviru zakona i službe. Jedini odgovor bio je da mogu ići. Nakon toga sam doživjela takav problem da sam doslovice potjerana s posla", kaže Jovev.

"Dolazite na posao i kaže vam se 'odi, nemoj se vraćati, šefica je tako rekla, nemoj se suprotstavljati, imat ćeš problema'. U trenutku kada me se tražilo da odstupim bila sam na putovanju u Bruxellesu. Tamo me zatekla ta vijest, na slobodnom danu. Vratila sam se, tražila sam papir o razrješenju. Mene se tražilo da odem bez papira, da nađem način da odem, na godišnji, na bolovanje...", kaže Jovev.

Njenog radnog mjesta, kaže, više nema.

"Stavljena sam na raspolaganje i sad za koji dan ostajem bez posla. U međuvremenu je došao prijedlog za suđenje za tešku povredu službene dužnosti. Optužuju me da sam neke dokumente otkrila javnosti i traži se otkaz. Smatram da je to odmazda", kaže Jovev.

Opisala je Jovev situaciju u kojoj se od nje tražilo da lažira dokumentaciju, odnosno da prikaže da su troškovi domjenka koji je organiziran za privatne potrebe županice zapravo odnosili na domjenak za Dan branitelja.

"Te godine domjenka za Dan branitelja nije ni bilo", kaže Jovev.

Opisala je kako bi to u teoriji trebalo izgledati:

"Vi izmislite događaj, domjenak na jednoj velikoj manifestaciji. Dotična osoba meni donosi račun, potpisujete se da je to doista bilo za taj događaj, plaća se i više s tim nemate ništa. Smisao je da izmišljate događaje za koje se plaćaju računi, usluge za koje županija nije dala".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.