SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Javni poziv za Komercijalnu banku 31. maja
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 24.05.2019. - 17:46:26
BEOGRAD – Javni poziv za prodaju Komercijalne banke biće raspisan u sledeći petak 31. maja, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke, 10 odsto.

„Reč je o javnom pozivu za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci", rekao je ranije neimenovani izvor za Blic.

Ovoj odluci, navode, prethodio je sastanak ministra finansija Siniše Malog i predstavnika francuske kompanije „Lazard" koja je investicioni savetnik u postupku prodaje „Komercijalne banke".

Ministarstvo finansija potpisalo je u februaru ugovor sa međunarodnom kompanijom „Lazard" koja je izabrana za savetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, a novac od prodaje banke, kada se proces završi, biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

EBRD je 2006. dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona evra, a po nastupanju krize IFC je to isto ucinila sa 40 miliona.

Nemacki DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona evra, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona evra.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra.