SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRAVO I POLITIKA
 
Jelenić o skupini Borg: Netransparentnost nije kazneno djelo
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 21.10.2018. - 16:35:50
ZAGREB - Gostujući u Točki na tjedan N1 Televizije, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je i kaznenu prijavu DORH-u zbog takozvane skupine Borg.

Kad je u pitanju cijela slučaj oko skupine Borg, nije li sumnjivo da osobe koje sudjeluju u tajnovitoj radnoj skupini poslije dobiju unosne poslove u Agrokoru?

"Državno odvjetništvo je radilo svoj posao i zaključilo to što je zaključilo. Ali nemojmo zaboraviti da kaznena odgovornost nije jedini oblik odgovornosti, ako postoji bilo kakva odgovornost. Štoviše, kaznena odgovornost bi trebala biti rezervirana za one najteže oblike kršenja zakona, protupravna ponašanja. Ja ne odričem nikome pravo da podnosi kaznene prijave, ali moram priznati da kad to čine političke stranke kao nositelji političkog života u Republici Hrvatskoj, oni sami šalju poruku javnosti da ne vjeruju institucijama jer zna se tko bi trebao podnositi prijave, krim policija prije svega i druga tijela koja u svom radu naiđu na sumnje počinjenja kaznenog djelča. Politička borba u konkretnim predmetima preko DORH-a narušava percepciju neovisnosti državnih tijela, a posebno neovisnih pravosudnih tijela. Iz ovog slučaja, ako je netko želio kvalitetno, ako se smijem u to uopće upuštati... Trebalo je razmotriti zašto je uopće do toga došlo, postoje li situacije u kojima se može oformiti radna skupina preko noći. Bio sam u radnim skupinama, znam koliko dugo vremena treba da takva skupina počne raditi, da iznjedri neki prozivod. S druge strane, možda je trebalo razmišljati na temelju iskustava iz činjenica koje su bila predmet razmatranja, izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa, da ljudi koji sudjeluju u radnim skupinama, a nisu državni službenici trebaju spadati pod instrumente koje propisuje taj zakon. To su stvari o kojima bi se mogao voditi konkretan politički dijalog.", rekao je Jelenić za N1 Televiziju.

Javnost je mogla čitati iskaze Martine Dalić, objavljeni su dokumenti da je skupina Borg počela ranije raditi. Svi će imati razumijevanja da je bilo pitanje vremena, no cijeli je proces bio netransparentan.

"Netransparentnost nije bitno obilježje nijednog kaznenog djela. Osim toga, jednako tako kako su objavljene izjave, objavljeno je rješenje odbačaja kaznene prijave u kojem pišu razlozi. Štoviše, koliko ja znam, podnositelji kaznene prijave su iskoristili svoje zakonsko pravo i protiv takvog rješenja podnijeli prigovor o kojem je USKOK odlučio."