SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen na dobitku prvog dana trgovanja zbog usporavanja ekonomskog rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.01.2019. - 16:45:40
LONDON - Valute-utočišta poput japanskog jena ojačale su u srijedu u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti ulagača oko usporavanja globalnih gospodarskih aktivnosti i privremene obustave rada dijela američkih državnih službi.

Na mirnom početku 2019. godine većina najznačajnijih svjetskih valuta uglavnom je bilježila neznatne promjene tečajeva, dok je jen dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci prema dolaru, ojačavši 0,7 posto na 108,9 jena za dolar.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u takvom je ozračju ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem zadnjeg dana trgovanja u prošloj godini, na 96,202 boda.

Euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto te mu je cijena jutros iznosila 1,1438 dolara.

Trgovci očekuju da će euro ostati pod pritiscima na slabljenje jer su stope rasta i inflacije u eurozoni ispod očekivanja Europske središnje banke (ECB). Euro je u 2018. godini prema dolaru oslabio oko 4,4 posto.

Jen, koji inače dobiva na vrijednosti za vrijeme velikih neizvjesnosti na geopolitičkom planu ili tijekom previranja na financijskim tržištima, jačao je u posljednja tri tjedna i završio 2018. godinu s najvećim dobitkom među najznačajnijim svjetskim valutama. Samo u posljednja četiri dana trgovanja cijena mu je prema porasla 2,2 posto.

Veća privlačnost jena za ulaganja pripisuje se također i oscilacijama na tržištima dionica.

"Jen jača zahvaljujući jačanju zabrinutosti u vezi usporavanja gospodarskih aktivnosti na globalnoj razini, a to bi moglo biti još izrazitiije u 2019. godini", rekao je Ulrich Leuchtmann, valutni analitičar u Commerzbanku.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.