SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen na najvišim razinama u pet mjeseci, ulagače muče geopolitički rizici
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.04.2017. - 16:52:52
LONDON - Japanska valuta u srijedu je na međunarodnim tržištima nakratko zabilježila najviše razine u pet mjeseci prema dolaru, euru i britanskoj funti, u kontekstu nastavljenih geopolitičkih napetosti koji odvraća ulagače od rizičnijih ulaganja i okreće ih sigurnim utočištima za kapital, poput jena.

Jen je skliznuo jutros na europskim tržištima ispod tih višemjesečnih najviših razina, no zadržao se u blagom plusu od 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. Dolarom se tako jutros trgovalo po 109,625 jena.

U utorak je japanska valuta, u koju ulagači sklanjanju kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, ojačala prema dolaru za više od jedan posto. Time je dolar skliznuo ispod 110 jena prvi puta od sredine studenoga, a pod prodajnim pritiscima bio je i u srijedu, kada je u azijskom trgovanju u jednom trenutku skliznuo na 109,35 jena.

Jen je blago jutros skliznuo i prema euru, nakon što se u jednom trenutku njime trgovalo po 115,91 jena za euro. Višemjesečne najviše razine jen je zabilježio i prema britanskoj funti i australskom dolaru.
Ulagače pritišću najnovije neizvjesnosti povezane s francuskim predsjedničkim izborima, kao i moguće vojne akcije SAD-a u Siriji i Sjevernoj Koreji. U takvom raspoloženju uz valute-utočišta porastao je i interes ulagača za američkim državnim obveznicama, zlatom i sličnim kategorijama imovine koju percipiraju sigurnom lukom u nestabilnim vremenima.

"Ne iznenađuje da su financijska tržišta u potpunosti fokusirana na politička zbivanja i da ulagači posljedično utočište za kapital pojačano traže u jenu. Na financijskim tržištima uglavnom japanski jen profitira od takvih događanja, što nije veliko iznenađenje, no iznenađuje da dolar, za kojim obično jača potražnja u nesigurnim vremenima, nije ojačao. Vjerojatno zbog činjenice što je SAD u središtu ovih geopolitičkih rizika", napisali su valutni analitičari Commerzbanka u bilješci.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto, na 100,62 boda.
Euro je neznatno pak ojačao prema dolaru, na 1,0617 dolara, u kontekstu nastavljenih pritisaka zbog događanja povezanih s predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

"Jačanje jena prema euru također privlači pozornost, s tim da je neizvjesnost povezana s izborima u Francuskoj nedvojbeno pokretački čimbenik", kazao je viši valutni analitičar Junichi Ishikawa iz tvrtke IG Securities.