SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen na najvišoj razini prema dolaru u godinu i pol dana, ulagači neskloni riziku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.08.2019. - 17:14:54
LONDON - Jen je u ponedjeljak snažno ojačao prema dolaru i euru na međunarodnim valutnim tržištima, poduprt potražnjom za valutama koje ulagači smatraju sigurnim utočištima za kapital u okruženju američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Jen je prema dolaru bio u plusu 0,5 posto, poskočivši na 105,15 jena za dolar, najvišu razinu od ožujka prošle godine ako se izuzme kratkotrajni uzlet početkom godine.

Japanska je valuta još snažnije ojačala prema euru, 0,6 posto, na 117,58 jena za euro, najvišu razinu od travnja 2017.

Nesklonost ulagača riziku poduprla je i švicarski franak, koji je prema euru i dolaru ojačao 0,1 posto. Eurom se trgovalo po 1,0882 franaka a dolarom po 97,17 centima.

Tečaj jedinstvene europske valute prema dolaru bio je gotovo nepromijenjen i eurom se trgovalo po 1,1194 dolara.

Tržišta pozorno prate američko-kineski trgovinski sukob koji se prelio i na područje tečajne politike. Nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim carinama na kineski uvoz, Peking je ukinuo potporu juanu koji je prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Na početku ovog tjedna nervozu je izazvala izjava američkog predsjednika da SAD zasada neće sklapati trgovinski sporazum s Kinom. Zbog njegovog istupa švicarska središnja banka (SNB) bila je prisiljena intervenirati na deviznim tržištima kako bi zakočila naglo jačanje domaće valute.

Zaključak o pojačanoj intervenciji SNB-a na deviznom tržištu Reuters izvodi iz povećanja depozita po viđenju u švicarskoj središnjoj banci u prošlom tjednu za 2,77 milijardi franaka.

Trgovci se sada pribojavaju da bi američki dužnosnici mogli uzvratiti pokušajem slabljenja dolara.

"Pokazatelji rizika i globalna tržišta pokazuju znakove nervoze i tečaj jena odražava te bojazni. Takvo bi raspoloženje i u predstojećem razdoblju trebalo ići na ruku valutama koje ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, poput jena i švcarskog franka", procjenjuje Esthere Reichelt iz Commerbanka.

Investicijska banka Goldman Sachs snizila je prošlog vikenda procjenu rasta američkog gospodarstva, upozoravajući da Kina i SAD vjerojatno neće riješiti trgovinski spor prije američkih predsjedničkih izbora koji će biti održani iduće godine. Naglasili su također pojačanu opasnost recesije.

Pozornost se sada okreće neformalnom skupu dužnosnika središnjih banaka i bankara u američkom Jackson Holeu u drugoj polovini tjedna. Trgovci će tragati za smjernicama o kretanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Očekuje se da će ih američka središnja banka do kraja godine sniziti za 0,6 postotnih bodova.