SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen ojačao prema dolaru i euru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2017. - 15:20:39
LONDON - Jen je ojačao u utorak prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima pred niz važnih događaja koji će se održati u četvrtak, uslijed čega su ulagači pokušali naći utočište za kapital u sigurnim valutama poput japanske.

Dolar je u takvim okolnostima skliznuo 0,7 posto prema jenu, na 109,56 jena, najnižu razinu od 21. travnja. Time je prvi put u šest tjedana skliznuo ispod 110 jena.

Na sličnom postotnom gubitku bio je i euro prema jenu, skliznuvši 0,8 posto, na 123,35 jena.

Američka valuta spustila se na najniže razine u šest tjedana prema jenu nakon što su slabiji podaci iz američkog gospodarstva izazvali pad prinosa na američke državne obveznice prema kritično niskim razina na kojima su se kretali od studenoga, a i zbog niza većih, rizičnih događaja koji tržišta očekuju u ovome tjednu,

U četvrtak je na rasporedu niz važnih događanja, uključujući britanske parlamentarne izbore, sjednicu Europske središnje banke (ECB) i saslušanje bivšeg FBI-jeva direktora Jamesa Comeya u američkom Senatu. Takvo ozračje mnoge je ulagače okrenulo ulaganjima u sigurnije kategorije imovine, poput japanskog jena.

Uz to, u fokusu su pokazatelji iz vodećih svjetskih gospodarstava. I dok su američki ponešto slabiji, iz Europe se poboljšavaju, pa su u skladu s time porasla očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) na ovotjednoj sjednici mogla u nekoj mjeri promijeniti retoriku.

"Čini se da su središnje banke vrlo dobre kada je riječ o ′curenju′ svih informacija prije samog događaja. Euro se čini snažnijim nego što bi to većina razlika u kamatnim stopama sugerirala. Smatram da su sva očekivanja u vezi četvrtka već uračunata u njegovu cijenu", kratko je opisao raspoloženje na tržištima Richard Benson iz fonda Millenium Global.