SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen oslabio prema dolaru i euru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2017. - 15:15:33
LONDON - Japanski jen oslabio je u ponedjeljak prema dolaru i euru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što su se ponovno u fokusu tržišta našle razlike među monetarnim politikama vodećih središnjih banaka u svijetu.

Jenom se tako jutros trgovalo po 114,30 jena za dolar, što su njegove najniže razine u posljednja dva mjeseca, a nakon što su podršku dolaru u petak pružili snažni podaci o zaposlenosti.

Japanska je valuta oslabila i prema euru, skliznuvši na najniže razine od veljače 2016. godine, pa se eurom pritom trgovalo po 130,33 jena.

Pritiske na slabljenje jena izazvale su u petak posebne operacije japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) povezane s kupnjom japanskih državnih obveznica. Uz to, BOJ je u petak povećao i iznos redovnih kupnji tamošnjih državnih obveznica.

Posljednjih tjedana povećane su razlike među prinosima između japanskih i američkih 10-godišnjh državnih obveznica, a zahvaljujući skoku prinosa na strani američkih njihova je razlika dosegnula najviše razine u posljednja dva mjeseca.

Američki podaci o zaposlenosti pokazali su u petak veći od očekivanog rast, pa bi mogli zadržati američku središnju banku Fed na putu trećeg podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, mišljenja su analitičari.

S druge strane, guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda u ponedjeljak je ponovio čvrsto stajalište središnje banke vezano za očuvanje izdašnih programa poticajnih mjera sve dok se inflacija ne bude stabilno kretala iznad zacrtane razine od dva posto.

Britanska se funta stabilizirala pak u ponedjeljak nakon prošlotjednih pritisaka intenziviranih nakon vijesti o vrlo sporim aktivnostima u britanskom graditeljstvu, proizvodnji i u industriji jer su ulagači počeli sumnjati u neočekivana upozorenja iz britanske središnje banke Bank of England (BoE) da je na rubu podizanja kamatnih stopa.

U ponedjeljak se funtom trgovalo po 1,2890 dolara, što znači da se više-manje zadržala na razinama sa zatvaranju tržišta u petak. Približno 0,1 posto skliznula je jutros i prema euru, na 88,52 penija za euro.

U fokusu će stoga biti ovotjedni podaci o plaćama i nezaposlenosti u Velikoj Britaniji. Slabi bi podaci, po ocjeni analitičara, mogli dodatno potkopati vjerodostojnost izjava dužnosnika BoE-a u vezi mogućeg podizanja kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Tečaj dolara prema euru ostao je pak nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,1407 dolara za euro.