SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
JGL: Prihodi u prvom polugodištu porasli 15%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.08.2019. - 22:04:39
RIJEKA - S ukupnim konsolidiranim prihodima od 406 milijuna kuna, odnosno rastom od 15%, JGL Grupa je ostvarila najbolje polugodišnje rezultate u svojoj povijesti.

 U dijelu farmaceutskog core business-a (JGL Pharma), koji ne uključuje ljekarnički dio poslovanja te segment kozmetike i dijetetike, realizirano je 305 milijuna kuna poslovnih prihoda te je zabilježen rast od 13%.

Operativna dobit (EBITDA) JGL Grupe od 46 milijuna kuna više je nego udvostručena u odnosu na kraj lipnja 2018., dok je dobit prije oporezivanja (EBT) od 26 milijuna kuna, za 45 milijuna kuna veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Iznimno smo zadovoljni rastom, ne samo dvoznamenkastom stopom, nego i činjenicom da je ostvaren na velikom broju tržišta i sa širokim portfeljem proizvoda, zahvaljujući sjajnom angažmanu svih naših zaposlenika.", naglasio je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Najveći rast, od 75%, u odnosu na isto razdoblje 2018., kompanija bilježi u Ukrajini, a pozitivan trend slijede BiH (28%), Bjelorusija (25%) i Srbija (16%). JGL je nastavio rast i na svojim najvećim tržištima, Rusiji (14%) i Hrvatskoj gdje raste dvostruko brže od tržišta bezreceptnih lijekova.

Što se ključnih pokretača rasta tiče, to je i dalje linija prirodnih preparata na osnovi morske vode Aqua Maris koja je rastom tržišnih udjela i lansiranjem novih oblika u Rusiji postigla povećanje od 22%. Sjajni rezultati ostvareni su i s portfeljem umjetnih suza u sklopu brenda Vizol S (50%), s Meralys sprejevima koji učinkovito odčepljuju nos i štite nosnu sluznicu (20%), a najveći, streloviti rast ostvario je proizvod za smanjenje simptoma žgaravice Reflustat (%2B140%). Dodatno, ova farmaceutska kompanija nastavlja raditi snažne iskorake i u segmentu antialergika na svim tržištima, kako u području nosa, tako i u području oka.

„Rezultati koje smo ostvarili u posljednjih 12 mjeseci pokazuju kontinuirani rast i poboljšanje poslovanja JGL-a. Stopa EBITDA marže JGL Pharme iznosi 17,7%, dok je faktor zaduženosti pao na 3,0x, čime pokazujemo povećanje razine profitabilnosti i likvidnosti, te poslovanje unutar okvira financijske stabilnosti.", izjavio je Vučić.

Od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. u JGL-u je ukupno lansirano 27 novih proizvoda i to prvenstveno u strateškim terapijskim područjima – respiratornom, oftalmološkom i dermatološkom, a ukupno je bilo aktivno 19 razvojnih projekata. Najznačajnije novougovorene suradnje riječkog farmaceuta također su finalizirane u prvom polugodištu 2019.

„Tijekom svibnja smo sklopili vrlo važno strateško partnerstvo s jednim od najvećih europskih proizvođača lijekova Polpharmom u dijelu međusobne razmjene lijekova na recept i onih iz bezreceptnog dijela poslovanja, prijenosa proizvodnje oftalmoloških proizvoda bez konzervansa u Hrvatsku, te potencijalne suradnje na ruskom tržištu. Suradnjom s ovom kompanijom, naši će proizvodi biti dostupni na poljskom i drugim europskim tržištima, dok će se dio portfelja Polpharme proizvoditi u pogonima JGL-a u Rijeci te se prodavati na hrvatskom i ostalim europskim tržištima.", govori Vučić.

Također, u prvoj polovici 2019. tvrtka je postala ovlašteni distributer oralnih oblika lijekova farmaceutske kompanije Medochemie za hrvatsko tržište. Suradnja s renomiranim proizvođačem generičkih lijekova značajno doprinosi nastojanjima za daljnjom nadopunom portfelja receptnih lijekova JGL-a.

U drugoj polovici godine, u JGL-u očekuju nastavak dvoznamenkastog rasta, smanjenje duga, te daljnje smanjenje faktora zaduženosti (Neto dug/EBITDA) kako bi se otvorio dodatni investicijski potencijal kompanije.

„S tim ciljem smo, uvažavajući investicijski ciklus predviđen za naredno razdoblje te dospijeće postojeće obveznice u 2020. godini, kao i trenutne uvjete na tržištu kapitala, donijeli odluku o refinanciranju 130 milijuna kuna obveznica. U svakom slučaju, od zadnja dva kvartala u godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova.", zaključuje Vučić.