SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Jimmy Wales pokrenuo alternativnu Wikipediju
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 16.11.2019. - 08:51:22
NEW YORK - Jimmy Wales, čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što svijet danas ima besplatnu enciklopediju Wikipediju, odlučio je u sklopu svojeg novog projekta pokušati iste principe preslikati i na društvene mreže. 

Pokrenuo je, stoga, društvenu mrežu naziva WT:Social (WT je kratica za WikiTribune, njihov servis na kojem se distribuiraju vijesti), koja neće korisnicima prikazivati reklame niti će monetizirati njihove privatne podatke. Umjesto toga, financirat će se kao i Wikipedia, donacijama samih korisnika.

Prijave na WT:Social omogućene su već sada, no svi korisnici koji se odluče registrirati na novu mrežu bit će stavljeni na listu čekanja. Pristup mreži i preskakanje liste čekanja moguće je ostvariti na dva načina. Prvi je lakši – pozivanjem suradnika, prijatelja i članova obitelji pozivnica za puni pristup stići će nešto ranije.

Naravno, moguće je i donirati novac za razvoj projekta i odmah postati njegovim dijelom. Donacija, koja više liči na pretplatu, može biti 12,99 dolara na razini mjeseca ili 100 dolara za godinu dana.

Jednom kada postanete članom, na WT:Socialu biste trebali imati pristup kvalitetnom sadržaju, probranim vijestima, te objavama vaših prijatelja i onih koje tamo pratite. Reklama i sponzoriranih objava, dakle, neće biti. Walesova ideja je na ovoj mreži stvarati manje zajednice, niše, korisnika koje će povezivati zajednički interesi, a najveći "neprijatelj" na ovoj platformi bit će lažne vijesti koje će biti eliminirane na sve moguće načine.

No, kako znamo da ni moćni Google nije uspio stati na kraj Facebooku i Twitteru i pokrenuti vlastitu društvenu mrežu koja bi imala značajno mjesto u svijetu, veliko je pitanje hoće li ovaj projekt uspjeti privući dovoljan broj korisnika spremnih platiti za kvalitetan sadržaj. U ovome trenutku lista čekanja na besplatan pristup broji oko 45 tisuća ljudi.