SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Jović: U Hrvatskoj i Srbiji previše onih kojima odgovara nastavak rata
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 29.04.2018. - 12:18:14
ZAGREB - Napete odnose između Hrvatske i Srbije u Točki na tjedan N1 Televizije komentirao je profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović.

Kako komentirate ovo povlačenje poteza, prvo je Hrvatska Aleksandra Vulina proglasila personom non gratom, a onda je Srbija reagirala i nepoželjnim proglasila Damira Krstičevića?

"Tu postoji jedan dublji razlog koji određuje sve pojedinačne situacije kojima smo intenzivno izloženi od dolaska na vlast Tomislava Nikolića u Srbiji i Tomislava Karamarka ovdje, kad je prekinuta ta relativno pozitivna priča koju su stvorili bivši predsjednici Josipović i Tadić. Ta priča je vezana za trajanje rata, ili ratovima - iz 90-ih ili 40-ih. Hrvatskoj su Vulinove izjave još i 2016. bile sporne. On je tada postao neka vrsta minsitra za Hrvatsku pa je sklonjen s tog mjesta, ministre za boračka pitanja pa je postao ministar obrane. Očekivalo se da neće onda više govoriti o Hrvatskoj.

Dubinski problem je što ne možete imati dobre odnose sa zemljom za koju vi govorite da je agresor, a u Srbiji je retorika o Hrvatima kao ustašama, sadašnju Hrvatsku poistovjećuje se s NDH. I onda se Hrvatska ne distancira, nego pomaže u rasplamsavanju te retorike gdje vi vodite bitke iz prethodnih ratova. Dokle god mi živimo u 90-ima, oni u 40-ima i mi u 40-ima, kad nam ponestane 90-ih, nije moguće uspostaviti dobre odnose.", kaže Jović za N1 Televiziju.

Eskalacija je počela ponašanjem Vojislava Šešelja u skupštini u Beogradu za vrijeme posjeta hrvatske delegacije.

"Previše je u hrvatskom i srpskom društvu onih kojima odgovara nastavak rata drugim sredstvima, koji žive od toga, kojima to donosi bodove. Šešelj, mediji, tabloidi... Ima u našim društvima previše onih koji žive od rata. I tome mislim da treba stati.

Ljudi na granici čekaju satima, vlak vozi sedam sati... To su konkretni problemi. Problemi su što mnogi nemaju mirovine jer im druga strana ne isplaćuje svoj dio. To su ozbiljni problemi za koje ni sadašnji, a ni prošli predsjednici nisu uspjeli naći rješenje. Svaki put kad pokušavate uspostaviti prijateljske odnose pojavi se netko i kaže ne oni su agresori, ne oni su ustaše."