SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
JP Morgan želi se širiti u Kini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.05.2018. - 17:09:00
Zadnja izmjena: 11.05.2018. - 20:36:07
NEW YORK - Američka investicijska banka JP Morgan Chase zatražila je dozvolu kineskih regulatora za osnivanje kineske tvrtke za trgovinu vrijednosnicama u kojoj bi imala kontrolni udio, koristeći nove kineske zakone usmjerene na daljnju liberalizaciju gospodarstva.

JP Morgan Broking zatražio je 10. svibnja dozvolu za otvaranje inozemne investicijske kompanije s 51-postotnom vlasničkim udjelom, objavila je u četvrtak u priopćenju Kineska komisija za regulaciju vrijednosnih papira (CSRC).

"CSRC ​​će provesti odgovarajuću reviziju učinkovito, u skladu sa zakonom", navodi se u priopćenju.

JP Morgan odlučio se na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahtjeve utemeljene na novim propisima već podnijeli švicarski UBS i japanski Nomura Holdings.

Kineski su zakoni dugo priječili inozemno vlasništvo nad financijskim tvrtkama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom divu i ograničavajući njihov rast.

Prošle je godine Peking najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udjela u industriji financijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa Pekingu.

U travnju kineske su vlasti ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udjela u tvrtkama za trgovinu vrijednosnim papirima i fondovima, obećavši da će u konačnici stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih tvrtki.

Liberalizacija sektora financijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Peking je obećao da će otvoriti gospodarstvo a nastoje i otkloniti prijetnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim tvrtkama.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He otputovat će idućeg tjedna u Washington kako bi s američkim dužnosnicima razgovarao o trgovini. Prošlotjedni razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.