SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
JPMorgan: Bitcoin bi mogao pomoći investitorima da diverzificiraju portfelje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.02.2018. - 18:21:12
NEW YORK - Virtualne valute ne ispunjavaju osnovne kriterije koje jedna valuta treba imati, rekli su iz JPMorgan Chasea.

Oni kritpovalute nazivaju „lošom robom i lošim oblikom novca“.

Ipakl, nisu sasvim negativni prema kriptovalutama kao u nekim ranijim izvještajima. Možda ima smisla da neki investitori uključe digitalne valute u svoje portfelje kroz hedge, objavila je banka. Jednog dana bi kriptovalute mogle pomoći investzitorima da diverzificiraju svoje dioničke i obvezničke portfelje, piše opsežnom izvještaju JPMorgana o kriptovalutama.

Za kriptovalute u JP Morganu kažu da bi bilo korisno da se povuku s nereguliranog, neosiguranog tržišta te da se prebace u trgovane fondove (ETF-ove). Takvi bi fondovi za investitore mogli postati "Sveti Gral" kojeg traže, bilježi JPMorgan.

Međutim, banka je dodala da ne vidi nijednu kriptovalutu kao legitimnog konkurenta" suverenim valutama. 

U JP Morganu dodaju da čak i ako kriptovalute ispunjavaju kriterije gotovine i dalje bi morale prevaliti veliki put da bi postale neka nacionalna valuta. 

"U svakom slučaju, čak i hipotetički i stabilna kriptovaluta ne može se nadmetati s dolarom pri na primjer, plaćanju robe i usluga u Chicagu, ili eurom u Stuttgartu“, naveli su u izvještaju. 

Bankari misle da crno tržište jedino područje na kojemu se kriptovalute mogu nadmetati s nacionalnim valutama. 

Podsjetimo, izvršni direktor JP Morgana, Jamie Dimon koji je prije nekoliko mjeseci za bitcoin rekao da je prevara, prošlog mjeseca se pokajao zbog izjave, ali i dalje ga ne znaimaju digitalne valute.