SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.07.2019. - 09:38:00
Zadnja izmjena: 25.07.2019. - 09:38:30
NEW YORK – Američki dolar će se suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u idućim desetljećima jer će rastuća moć azijskih ekonomija narušiti njegovu lidersku poziciju, predviđa američka banka JPMorgan.

„Američki dolar je već gotovo jedno stoljeće dominantna rezervna valuta u svijetu“, naveo je strateg te banke Craig Cohen, u izvještaju objavljenom ranije ovog meseca.

Životni vijek mnogih drugih valuta je okončan tijekom povijesti uslijed premještanja globalnih ekonomskih centara, koji se sada sele prema Aziji, ističe strateg. Iako se kinesko stjecanje statusa globalne supersile smatra jednim od ključnih faktora ovog premještanja, to nije i jedini razlog.

Naime, cjelokupna Azijska ekonomska zona – od Arapskog poluotokas i Turske na zapadu do Japana i Novog Zelanda na istoku, i od Rusije na sjeveru do Australije na jugu – sudjeluje s dvije trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 posto globalnog BDP-a.

Rastuća kupovna moć te regije povećat će broj nedolarskih transakcija, što će umanjiti status dolara kao rezervne valute i udariti temelj da on bude „smijenjen“ kao dominantna međunarodna valuta, ocenjuje američka banka.

„Drugim riječima, u narednim desetljećima smatramo da će svjetska ekonomija prijeći s dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posjedovati veću moć“, zaključuje JP Morgan.