SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
JPMorgan prva američka banka s vlastitom kriptovalutom
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 14.02.2019. - 17:11:56
NEW YORK – Američka banka JPMorgan prva u SAD-u uvodi vlastitu kriptovalutu.

Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrijednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom svijeta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.
U eksperimentu koji treba otpočeti kroz nekoliko mjeseci, mali dio tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove „JPM coin“, digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sjedištem u New Yorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja tv mreža CNBC.

JPMorgan se priprema za budućnost u kojoj će financijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokchain. To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji – bitcoinu. Ali, da bi se ta budućnost dogodila, „J.P.Morganu“ je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umjesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. „žičani transferi“ (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svijetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.
Svaki „JPM novčić“ će se mijenjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrijednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.