SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Juncker: Hrvatska u Schengen čim ispuni kriterije
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 13.09.2017. - 09:56:00
Zadnja izmjena: 13.09.2017. - 10:05:59
STRASBOURG - Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker drži tradicionalni, ali ove godine posebno iščekivani, govor o stanju Europske unije pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Govor je započeo podsjećanjem da je EU prije godinu-dvije bila suočena s odabirom između dvije mogućnosti:

- Ili se okupiti zajedno ili se razići svatko u svoj kutak. Suočen s takvim izborom, apelirao sam na zajedništvo. Tijekom posljednjih 12 mjeseci, postigli smo napredak po svim točkama moje agende. Polako, ali sigurno dobivamo zamah - rekao je Juncker.

Među pet prioriteta na koje će se Komisija usredotočiti do svibnja 2018., Juncker je izdvojio trgovinsku politiku.

- Europa je otvorena za trgovinu, da, ali mora biti reciprocitet. Moramo dobiti koliko dajemo. Trgovina znači radna mjesta, nove prilike za europska poduzeća, mala i velika - rekao je Juncker i najavio prvu veliku novost ovog govora: Komisija će predložiti novi okvir koji će Europskoj uniji i državama članicama dati mogućnost da blokiraju strana preuzimanja svojih strateški važnih kompanija ili infrastrukture.

- Europa mora uvijek štititi svoje strateške interese. Zato predlažemo novi okvir. Na primjer, ako strana kompanija želi kupiti stratešku europsku luku, dio naše energetske infrastrukture ili neke naše kompanije koje razvijaju obrambenu tehnologiju, to se može dogoditi samo u potpunoj transparentnosti - rekao je Juncker.

Među tih pet prioriteta Komisije je i osnivanje Europske agencije za kibernetičku sigurnost.

- Kibernetički napadi ponekad su opasniji za stabilnost europske demokracije i gospodarstva nego tenkovi - rekao je Juncker.

Nakon što je iznio nekoliko inicijativa kojima će se Komisija baviti sljedećih mjeseci Juncker je prešao na raspravu o budućnosti EU. Pet scenarija iz Bijele knjige o razvoju EU je raspravljeno proteklih mjeseci i Juncker u ovom govoru iznosi novi, "šesti" scenarij koji on osobno preferira i koji će Komisija pokušati implementirati. Taj scenarij sadrži, najprije, očuvanje i jačanje vrijednosti poput slobode i jednakosti.

- Prvo, sloboda. Europa je više od jedinstvenog tržišta, više od eura. Uvijek je bila o vrijednostima. Naša Unija utemeljena je na vrijednosti slobode. Sloboda je nešto za što se moramo boriti, u Europi i u svijetu. Europa mora biti Unija jednakosti, između država članica, bez obzira bile velike ili male, sjeverne ili južne, istočne ili zapadne. U Uniji jednakosti ne može biti građana drugog reda - rekao je Juncker.

- Vrijeme je da Rumunjska i Bugarska konačno uđu u Schengensku zonu bez granica. I Hrvatska, čim ispuni kriterije - rekao je Juncker.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.