SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Kalanick pokreće fond fokusiran na Kinu i Indiju
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 08.03.2018. - 21:32:38
NEW YORK - Bivši direktor Ubera Travis Kalanick, koji je prošle godine dao ostavku na ovu poziciju zbog pritiska dioničara, najavio je kako se vraća biznisu kroz osnivanje novog fonda pod nazivom 10100.

Fond  je fokusiran na nekretnine, elektronsku trgovinu te inovacije u Kini i Indiji, rekao je Kalanick u svom priopćenju za javnost.

Fokusiranjem na dvije najbrže rastuće svjetske ekonomije, Kalanick će se vratiti tamo gdje se Uber suočio s nekim od najtežih izazova. 

"Proteklih mjeseci razmišljao sam šta je sljedeće. Počeo sam prikupljati investicije, udruživati odbore, raditi s poduzetnicima i neprofitnim organizacijama. Danas vas obavještavam kako sam kreirao fond 10100 koji će nadgledati moje profitne investicije i neprofitni posao", napisao je Kalanick na Twitteru te pozvao sve ljude koji žele raditi da mu se jave putem e-maila travis@101100fund.com.

Podsjećamo, Kalanick nije mogao podnijeti kinesko tržište kad je pokušavao prodati svoj posao kineskom suparniku DiDiju Chuxingu 2016. godine. Kasnije su Uber počeli potresati razni skandali, uključujući i pritužbe za seksualno uznemiravanje, zbog čega je Kalanick odstupio sa svoje pozicije. Njegovo mjesto preuzeo je lider poznate američke turističke kompanije Expedia Dara Khosrowshahi.

Kalanick je bio suosnivač Ubera 2009. godine i jedan je od simbola ove kompanije.

S novim fondom Kalanick kaže kako će se koncentrirati na budućnost gradova i obrazovanja. Još nije poznato kad će 10100 početi raditi.