SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Katainen: EU i Kina moraju hitno sklopiti investicijski sporazum
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.05.2017. - 14:45:36
PEKING - Europska unija i Kina hitno moraju sklopiti investicijski sporazum kojim bi kineski predsjednik Xi Jinping najlakše ispunio obećanja o otvaranju kineskog gospodarstva svijetu, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik EK Jyrki Katainen.

Predsjednik Xi u nedjelju je, prvog dana gospodarskog foruma, obećao 124 milijardi dolara ulaganja u projekt novog kineskog Puta svile čiji je cilj poduprijeti ambicije Kine u pogledu globalnog vodstva širenjem infrastrukturne mreže između Azije, Afrike i Europe ali i šire, podsjeća Reuters.

Kina koristi tu inicijativu kako bi prezentirala svoje gospodarstvo otvorenim prema svijetu, drukčijim u odnosu na val globalnog protekcionizma, kakav zagovara novi američki predsjednik Donald Trump u sklopu politike "Amerika na prvom mjestu". 

Prema riječima ministra trgovine Zhonga Shana, Kina će u idućih pet godina uvesti 2.000 milijardi dolara vrijednih roba od zemalja koje će sudjelovati u inicijativi "Jedan pojas, jedan put". Ministar također poručuje da će unaprijediti razgovore o slobodnoj trgovini i intenzivirati pregovore kako bi se oformilo Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo. 

Drugog dana gospodarskog foruma u Pekingu koji je okupio svjetske čelnike, predsjednik Xi je istaknuo da je odbacivanje protekcionizma ključan element njegove vanjske politike i plana globalnog razvoja. 

"Predsjednik Xi u više je navrata ponovio svoju poruku i to je dobar znak. Želimo da uspije u svome naumu. Najlakši način da provede svoje riječi u djelo jest da se ubrzaju pregovori o sklapanju investicijskog sporazuma između EU-a i Kine", kazao je u ponedjeljak Reutersu Katainen, koji predvodi izaslanstvo EU-a na tome samitu. 

Takav investicijski sporazum je "hitno potreban" kako bi se ojačale poslovne veze između dviju strana, kazao je na margini toga sastanka u razgovoru za Reuters. 
Kina i EU održat će vlastiti samit u Bruxellesu početkom lipnja, s fokusom na Sveobuhvatni sporazum o investicijama o kojem se trenutno vode pregovori.
Europa od Kine traži samo reciprocitet

Sve više Europljana, kako kaže Katainen, traži od Kine da poduzećima iz EU-a omogući pristup svome tržištu po uzoru na otvorenost tržišta EU kineskim ulaganjima.

"Građani u Europi samo traže reciprocitet. Ništa više", kazao je Katainen.

"Nešto se mora promijeniti. Osim toga, uzimajući u obzir ono što je predsjednik Xi kazao, neće baš biti ohrabrujuće ako samit ne bude iznjedrio nešto konkretno unatoč tome što je politička volja tako izravno bila iskazana u nekoliko navrata", poručuje. 

Potpredsjednik EK ističe da Europa želi "konkretne, mjerljive rezultate" razgovora o investicijama. Pokaže li Peking dovoljno snažnu političku volju i ponudi li pristup svome tržištu, rezultati bi mogli biti vidljivi već u roku od mjesec dana, tvrdi on. 

Unatoč kineskim obećanjima da će ukloniti zapreke, vlada u Pekingu suočava se sa sve oštrijim kritikama stranih poslovnih udruženja i vlada, koji tvrde da je Peking premalo učinio po pitanju diskriminatornih mjera i povlaštenog tretmana domaćih kompanija, primjećuje Reuters.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.