SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDA
 
Katarski Hamdo Group preuzima DI Sanica
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 09.08.2017. - 07:58:18
KLJUČ - Za kupovinu Drvne industrije "Sanica", u istoimenom mjestu nadomak Ključa, poslovna grupacija iz Katara "Hamdo Group" spremna je izdvojiti 2,6 miliona maraka. 

Direktor preduzeća "Unsko-sanske šume" Haris Mešić, u čijem vlasništvu se nalazi pomenuta sanička firma, istakao je kako su na raspisani tender za prodaju pristigle dvije ponude, te da je kao povoljnija odabrana ponuda katarske kompanije.

"Oni su naveli kako su spremni investirati četiri miliona maraka u revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko dvije stotine radnika", istakao je Mešić. On je podsjetio kako su "Unsko-sanske šume" prije tri godine kupile DI "Sanica", te da je bilo planirano da ovo preduzeće posluje kao firma kćerka i bavi se preradom drveta. "Nažalost, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za nas, posebno iz razloga što je svake godine dobit preduzeća usmjeravana ka realizaciji projekata u lokalnim zajednicama", rekao je Mešić.

On je dodao kako su u međuvremenu urađeni elaborati i studije o pokretanju proizvodnje u DI "Sanica" koji bi mogli biti ustupljeni potencijalnim investitorima. Inače, pomenuta katarska kompanija se bavi metalskom industrijom i građevinarstvom, razgranate poslove imaju u nekoliko arapskih zemalja te planiraju svoje širenje na prostoru Evrope.

Podsjećamo da je DI "Sanica" u poslijeratnom periodu doživjela dvije neuspješne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena prije devet godina. Nakon što je firma otišla u stečaj, kupilo ju je preduzeće "Unsko-sanske šume", inače firma u javnom vlasništvu koja gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području USK.