SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VATRENA STIHIJA
 
Katastrofalni požari u Grčkoj uzimaju sve više ljudskih žrtava
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 25.07.2018. - 08:30:56
ATENA - Vatrena stihija nadomak grčkog glavnog grada Atene. Život je izgubilo najmanje 76 ljudi, a povrijeđeno ih je 164, od čega 23 djece. U gradskom području proglašeno je izvanredno stanje, a Grčka traži međunarodnu pomoć.

Požar biblijskih razmjera ili crni pakao. Tako se opisuje jedan od najvećih požara koji je zahvatio Grčku.

Šumski požar hara Atikom, nedaleko od Atene. Za stanovnike gradske četvrti Mati noć je trajala vječno, jer je samo tamo život izgubilo više od polovine poginulih. Utočište su bježeći od vatre potražili u skloništima, sportskim dvoranama ili na otvorenom.

"Hvala Bogu da je more blizu, pa smo ušli u vodu. Vatrena stihija pratila nas je sve do vode. Opekla nam je leđa i morali smo ući u vodu da pobjegnemo. Ovo me podsjetilo na erupciju vuklana u Pompejima. Rekao sam sam sebi, moramo bježati kako bi spasili sami sebe. Užasno", priča Kostas Laganos.

"Vatra se brzo širila. Nismo uopće shvatili što se događa. Nikada u životu nisam vidjela tako nešto. Želim veću angažiranost države, što nismo i nećemo vidjeti. Jako sam ljuta zbog toga", dodaje Nana Laganou.

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije koje prikazuju Grke kako spas od vatre traže u moru.

Temperature iznad 40 stupnjeva i snažni vjetrovi otežavaju posao vatrogascima. Zbog izvanrednog stanja Grčka je zavapila upomoć.

"Zbog velikog opsega, inteziteta i opasnosti koje izazivaju požari, Grčka je podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć koja je potrebna u zraku i na tlu", otkriva Stavroula Malliri, glasnogovornica Vatrogasne postrojbe.

U požarima su uništene brojne kuće, automobili, a prekinut je cestovni promet. Nedaleko od plaže spasioci su svjedočili tragičnom prizoru. Tijela onih koji su zagrljeni dočekali smrt.

"Istina je. Pronašli smo ih kako mrtvi leže jedni pored drugih, neki su bili zagrljeni. Pronašli smoi ih u grupama po tri ili četiri osobe zbog čega mislim da se radi o prijateljima ili članovima obitelji koji su se nadali da će se tako zaštititi od vatre", kaže Vassilis Andriopoulos, Crveni križ.

Požar kakav Grčka nije vidjela više od deset godina vratio je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ranije u državu. Cipras smatra da su neki od požara možda podmetnuti.

"Iznimno težak trenutak za Atticu, teška noć za Grčku. U ovom je trenutku više od 600 osoba iz vatrogasne postrojbe i 300 vozila mobilizirano na tri velike fronte. Moramo sada svi biti u stanju pripravnosti, moramo biti ujedinjeni i poduzeti sve da se suočimo s iznimno teškom situacijom za Atiku i zemlju", poručuje premijer.

Dok mnogi strahuju da bi broj žrtava mogao biti i veći, Cipras je proglasio trodnevnu žalost.

Foto: AP / Tanjug

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.