SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLOUPORABE
 
Kazneno prijavljeni Gorenje i Franjo Bobinac
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2016. - 18:53:24
LJUBLJANA - Regulatorna agencija Slovenije za tržište vrijednostima (ATVP) potvrdila je u srijedu da je državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave zbog sumnje o zloporabi internih informacija, a mediji navode kako je riječ o prijavama protiv Gorenja i direktora te tvrtke Franje Bobinca.

Kaznene prijave podnijete su protiv jedne pravne i jedne fizičke osobe, kazala je komentirajući vijesti medija iz prethodnih dana zamjenica ravnatelja ATVP-a Anka Čadež, ne iznoseći konkretna imena i pojedinosti.

Prijave su - kako su ovih dana objavili slovenski mediji - državnom tužiteljstvu podnesene odmah nakon što je prije mjesec dana Franjo Bobinac, direktor Gorenja, velikog proizvođača kućanskih aparata i izvoznika s prodajom od 1,2 milijarde eura godišnje, potvrdio da je na zatvorenom sastanku premijera Miru Cerara obavijestio da je japanska korporacija Panasonic, vlasnice 13-ak posto dionica Gorenja, otpočela dubinsko snimanje poslovanja Gorenja te da postoji mogućnost da svoj vlasnički udio poveća i preuzme kompaniju kojoj je na čelu.

Razgovor o tome novinarima je kasnije potvrdio i Cerar, ali je zanijekao da je došlo do zloporabe te interne informacije.
U javnosti se špekuliralo je li se tom informacijom koja je tek kasnije priopćena javnosti i dioničarima netko financijski okoristio budući da su nakon Panasonicova snimanja u Gorenju dionicama tvrtke naglo porasle kotacije na burzi.

Bobinac je to u više medijskih istupa zanijekao i ustvrdio da nije kršio regulativu koja uređuje trgovanje vrijednosnim papirima i zabranjuje objavu internih informacija. Kazao je da Cerar kao premijer ima pravo na informaciju budući da država u Gorenju ima značajan udio i jer je riječ o za državu strateški važnoj firmi.