SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Kerry: Assad mora otići, a vrijeme odlaska treba ispregovarati
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.09.2015. - 14:24:06
LONDON - Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u subotu da sirijski predsjednik Bašar al-Assad mora otići, ali da se o trenutku njegova odlaska mora donijeti odluka na pregovorima.
U izjavi nakon razgovora s britanskim šefom diplomacije Philipom Hammondom, Kerry je pozvao Rusiju i Iran da iskoriste svoj utjecaj kako bi nagovorili Assada da krene u pregovore.

Po njegovim riječima, hitno treba obnoviti napore za nalaženje političkog rješenja za okončanje četverogodišnjeg građanskog rata i sve gore izbjegličke krize u Siriji.

"Moramo krenuti u pregovore. To očekujemo i nadamo se da će Rusija i Iran, kao i bilo koja druga zemlja koja tamo ima utjecaja, pomoći da se to ostvari...", kazao je Kerry.

"Mi smo spremni pregovarati. Je li Asad spreman pregovarati, stvarno pregovarati? Je li Rusija spremna dovesti ga za pregovarački stol?"

Govoreći o Assadovom odlasku s dužnosti, Kerry je rekao da postoji proces u kojemu sve strane trebaju postići dogovor o tome koji je najbolji način da se to postigne.