SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAD-SRBIJA
 
Kerry: Vučić stvara novu Srbiju
Autor/izvor: SEEbiz / tanjug
Datum objave: 02.12.2015. - 19:05:54
BEOGRAD - SAD podržavaju premijera Aleksandra Vučića koji stvara novu Srbiju, izjavio je državni sekretar John Kerry u Beogradu pre sastanka sa Vučićem.
Kako je Kerry rekao, veoma je važno to što je Vučić spreman za dijalog sa Prištinom.

Premijer Aleksandar Vučić sastao se večeras sa američkim državnim sekretarom Kerryjem, kojem je zahvalio na podršci Sjedinjenih Država evropskom putu Srbije. 
Vučić je, u kraćem obraćanju pred početak sastanka, istakao da je Srbija počastvovana što se ovako važan skup, kao što je ministarski sastanak OEBS-a, održava u Beogradu. 

"Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo", rekao je premijer. 

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu. 

"Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope", rekao je premijer Vučić. 

Američki državni sekretar izrazio je apsolutnu podšku Srbiji na njenom evropskom putu i čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka tom cilju. 

"Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU. Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i ostvarivanje prosperiteta", rekao je Kerry na početku sastanka sa srpskim premijerom u vili "Bokeljka". 

On je podsetio da je sa Vučićem nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj poseti Srbiji. 

"Razgovarali smo", precizirao je Keri, i "o izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svetskoj ekonomiji", u čemu, kako je rekao, učešće može da uzme i srpski narod, koji je i talentovan i vredan. 

Kerry je dodao da će sa Vučihem razgovarati o načinima kako da dve zemlje sarađuju, kao partneri. 
On je izrazio poštovanje za inicijativu premijera Vučića za dijalog sa Prištinom: 

"Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive", rekao je Kerry. 

On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je reč o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge delove sveta. 

"Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona", zaključio je Keri. 

"Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima", rekao je američki državni sekretar i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće. 

Razgovori Vučića i Kerryja su posle kraćih obraćanja nastavljeni iza zatvorenih vrata. Kerry učestvuje na Ministarskom sastanku OEBS.