SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Kina će novim pravilima pokušati zabraniti deepfake tehnologiju
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 02.12.2019. - 08:34:10
PEKING - Kineska regulatorna agencija Cyberspace Administration of China (CAC) najavila je nova pravila koja se odnose na video i audio sadržaj koji se plasira na Internetu, konkretno na deepfake tehnologiju.

Pravila koja stupaju na snagu s prvim danom 2020. godine se odnose na mjere čiji je cilj što prije svega iskorijeniti distribuciju lažnih vijesti nastalih uporabom tehnologija kao što je umjetna inteligencija i virtualna stvarnost (pritom se misli na spomenutu deepfake tehnologiju).

Ukoliko se takva tehnologija rabi u video i audio materijalu potrebno ju je označiti na odgovarajući način. Ukoliko takav materijal nije jasno naznačen, riječ je o prekršaju koji podliježe kaznenoj prijavi.

Na internetskoj stranici CAC-a se uz detalje o novim pravila spominje kako deepfake tehnologija može negativno utjecati na tamošnju nacionalnu sigurnost, utjecati na društvenu stabilnost te narušavati javni red i mir. Ova pravila rezultat su ranijih najava kineskih vlasti o skorašnjoj zabrani deepfake tehnologija.