SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Kina najavila dodatnih 12 milijardi dolara pomoći za Afriku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.05.2014. - 07:49:05
PEKING - Kineski premijer Li Keqiang najavio je dodatnu pomoć Africi u ukupnom iznosu od najmanje 12 milijardi dolara a naznačio je i da Kina spremna podijeliti sofisticirane tehnologije za potrebe razvoja superbrze željeznice, izvijestili su državni mediji.
Li je pomoć najavio u govoru u sjedištu Organizacije aftičkog jedinstva u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi.

Kina će povisiti vrijednost kreditnih linija namijenjenih Africi za 10 milijardi dolara, povrh već ponuđenih 20 milijardi dolara, prenosi agencija China News Service riječi kineskog premijera.

Prošlog su tjedna kineski dužnonsici kazali da svrha Lijeva posjeta Africi, čije postaje uključuju naftom bogatu Nigeriju i Angolu, nije isključivo sklapanje energetskih sporazuma i da će Peking nastojati pomoći i u podizanju kvalitete života u afričkim zemljama.

Kineski je premijer kazao da će pojedini krediti biti upotrijebljeni za pomoć malim i srednjim poduzećima u Africi, dodajući da ekonomski razvoj na kontinentu nudi ogromne mogućnosti i za Kinu i za Afriku.

"Povijest i aktualne prilike jasno nam pokazuju da kineski razvoj otvara mogućnosti i za Afriku; isto tako, kada se Afrika razvija, i Kina ima koristi od toga", naglasio je.

Dodatne dvije milijarde dolara Peking će uložiti u Kinesko-afrički razvojni fond koji će tako ubuduće raspolagati s ukupno pet milijardi dolara, kazao je kineski premijer prema izvješću novinske agencije Xinhue.

Nije ipak naveo nikakve pojedinosti ni rokove za najavljenu pomoć.

Kineski premijer "dočarao je san u kojem su svi glavni gradovi u Africi povezani superbrzom željeznicom, kako bi se unaprijedile panafričke komunikacije i razvoj", dodaje se u izvješću kineske agencije.

Budući da Kina raspolaže razvijenom tehnologijom na tom području, kazao je da je spremna pomoći Africi "da taj san ostvari".

Peking će ponuditi i 100 milijuna dolara za zaštitu divljih životinja, dodao je kineski premijer, pri čemu Reuters napominje da je upravo kineska glad za slonovačom i rogovima nosoroga dovela pojedine vrste na rub istrebljenja.