SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MESO
 
Kina poseže u rezerve kako bi nadoknadila smanjenu proizvodnju svinjetine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.09.2019. - 19:47:46
PEKING - Kina će ovaj tjedan putem aukcije prodati 10.000 tona svinjetine iz rezervi, priopćilo je ministarstvo trgovine, kako bi ograničila posljedice epidemije afričke svinjske kuge koja je potaknula nagli rast cijena i stanjila opskrbu uoči praznika.

Peking ima teškoća s obuzdavanjem epidemije afričke svinjske kuge koja je nanijela tešku štetu domaćoj svinjogojskoj industriji, prisilivši vlasti da nalože usmrćivanje više od milijun oboljelih životinja.

Iz državne kompanije koja upravlja rezervama u utorak su izvijestili da će putem aukcije prodati smrznutu svinjetinu uvezenu iz zemalja poput Danske, Njemačke, Francuske, SAD-a i Velike Britanije.

Svaki će ponuditelj na aukciji moći kupiti samo 300 tona smrznute svinjetine.
Odluka je objavljena uoči sedmodnevnog državnog praznika i proslave 70. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine 1. listopada.

Vlasti ne uspijevaju obuzdati širenje bolesti zbog koje su cijene svinjetine, najpopularnije vrste mesa u Kini, naglo porasle. U kolovozu su tako na godišnjoj razini poskočile 46,7 posto, pokazali su prošli tjedan objavljeni službeni podaci. To je nagnalo vlasti da posegnu u strateške rezerve.
Smatra se da je broj svinja usmrćenih zbog epidemije puno veći od službeno prijavljenog 1,1 milijuna. Vladini podaci pokazuju da je svinjski fond u Kini u prvoj polovini godine brojao 347,6 milijuna svinja, 60 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Peking je također prošlog tjedna priopćio da će američke poljoprivredne proizvode, uključujući svinjetinu, izuzeti od dodatnih carina na uvoz iz SAD-a, najavljenih u kontesktu trgovinskog rata s Washingtonom.