SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Kina uložila žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.04.2018. - 16:54:00
Zadnja izmjena: 10.04.2018. - 19:51:38
PEKING - Kina je zatražila posredovanje Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u sporu sa Sjedinjenim Državama oko američkih carina na uvoz čelika i aluminija koje se po ocjeni Pekinga kose sa sporazumima te međunarodne organizacije.

Kina tvrdi da američke 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija nisu u skladu s odredbama Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) iz 1994. godine i onima Sporazuma o zaštitnim mjerama, pokazuje priopćenje WTO-a od utorka.

Peking traži konzultacije sa SAD-om pred WTO-om kako bi dvije strane dobile priliku riješiti spor bez pokretanja postupka, stoji u WTO-ovom priopćenju.

Washington je prošlog mjeseca uveo carine na uvoz čelika i aluminija a početkom prošlog tjedna najavio je i carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva i tehnologije.

Kina je odmah reagirala zahtjevom za konzultacijama pred WTO-om zbog tih mjera a najavili su i carine identične vrijednosti na uvoz američkih proizvoda u rasponu od soje, preko automobila do malih zrakoplova.

Američki predsjednik Donald Trump uzvratio je na taj kineski potez nalogom trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara.

Trgovinske napetosti između dva najveća najveća gospodarstva svijeta potpirile su strah od trgovinskog rata, prouzročivši snažna kolebanja cijena na svjetskim financijskim tržištima.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.