SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Kina uložila žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.04.2018. - 16:54:00
Zadnja izmjena: 10.04.2018. - 19:51:38
PEKING - Kina je zatražila posredovanje Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u sporu sa Sjedinjenim Državama oko američkih carina na uvoz čelika i aluminija koje se po ocjeni Pekinga kose sa sporazumima te međunarodne organizacije.

Kina tvrdi da američke 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija nisu u skladu s odredbama Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) iz 1994. godine i onima Sporazuma o zaštitnim mjerama, pokazuje priopćenje WTO-a od utorka.

Peking traži konzultacije sa SAD-om pred WTO-om kako bi dvije strane dobile priliku riješiti spor bez pokretanja postupka, stoji u WTO-ovom priopćenju.

Washington je prošlog mjeseca uveo carine na uvoz čelika i aluminija a početkom prošlog tjedna najavio je i carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva i tehnologije.

Kina je odmah reagirala zahtjevom za konzultacijama pred WTO-om zbog tih mjera a najavili su i carine identične vrijednosti na uvoz američkih proizvoda u rasponu od soje, preko automobila do malih zrakoplova.

Američki predsjednik Donald Trump uzvratio je na taj kineski potez nalogom trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara.

Trgovinske napetosti između dva najveća najveća gospodarstva svijeta potpirile su strah od trgovinskog rata, prouzročivši snažna kolebanja cijena na svjetskim financijskim tržištima.