SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Kineska i australska valuta pod prodajnim pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.08.2018. - 19:37:31
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, dok su zbog straha od eskalacije američko-kineskog trgovinskog spora pod prodajnim pritiscima bile kineska i australska valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako ojačao 0,2 posto. Prema kineskom juanu dolar je porastao za više od 0,5 posto, na 6,8458 juana.

Juanu sada već četiri mjeseca zaredom pada cijena u odnosu na dolar, a kineska središnja banka u srijedu je utvrdila njegov tečaj na najnižim razinama od svibnja prošle godine. Australski dolar u takvom je ozračju skliznuo prema svome američkom imenjaku za 0,3 posto.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala za 0,2 posto, na 112,10 jena, jer se jen našao pod pritiskom zbog odluke japanske središnje banke Bank of Japan da zadrži rekordno niske kamatne stope kroz dulje vrijeme. Cijena eura prema dolaru skliznula je, pak, u takvim okolnostima blagih 0,1 posto, na 1,1682 dolara.

Dobro upućeni izvori za Reuters su izjavili da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira predložiti 25-postotnu carinu na uvoz kineskih roba u vrijednosti 200 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na 10-postotnu carinu koliko su prvotno planirali, a kako bi primorali Peking na ustupke na trgovinskom planu.

S obzirom na moguću eskalaciju američko-kineskog sukoba koji traje već mjesecima te bojazni zbog mogućih posljedica toga sukoba na kinesko gospodarstvo, pa potom i na globalno, ulagači su kupovali dolare a prodavali valute zemalja koje se uvelike oslanjaju na stanje kineskog gospodarstva, poput australskog dolara.

Od najnovijih vijesti izdvaja se podatak iz kineskog gospodarstva koji pokazuje da su tamošnje tvorničke aktivnosti u srpnju rasle najslabije u posljednjih osam mjeseci, u kontekstu ponovnog pada inozemnih narudžbi.

No, po riječima analitičara, reakcije na valutnim tržištima bile su ograničene, djelomice zato što je Trumpov najnoviji krug predloženih carina bio očekivan, a dijelom i zato što će trgovinske napetosti tek imati utjecaja na gospodarske pokazatelje.

"Situacija na tržištu relativno se brzo smirila. Moguće je da tržišta podcjenjuju utjecaj carina na gospodarstvo, i to je razlog zbog čega su smirena", smatra valutna analitičarka u banci Commerzbank Thu Lan Nguyen.

Tržišta će tijekom dana pratiti odluke s dvodnevne redovne sjednice američke središnje banke Fed, dok će sutra u njihovu fokusu biti sjednica britanske središnje banke Bank of England (BoE).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.