SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UGOVORI
 
Kineska kompanija gradi autoput i obnavlja prugu u RS
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.11.2017. - 08:10:24
BANJA LUKA - U Budimpešti su u nedjelju potpisani sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banjaluke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, čija je ukupna vrijednost oko 560 miliona eura.

Ove dokumente potpisali su direktori "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić i "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović sa predstavnicima kineske komapnije China Shandong international economic and tehnical corporation group, u prisustvu pomoćnika ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dijane Obradović.

Sporazum o saradnji u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad vrijedan je oko 320 miliona eura.

Topić je rekao da bi kineski partneri trebalo da svojim sredstvima grade auto-put od Banjaluke do Novog Grada i da poslije toga oni naplaćuju putarinu.

"Prva faza odnosi se na dionicu auto-puta od Banjaluke do Prijedora, a naredna faza koja bi se razrađivala u projektnoj i studijskoj dokumentaviji jeste od Prijedora do Novog Grada i Prijedor-Kozarska Dubica", izjavio je Topić.

On je naglasio da bi do polovine naredne godine trebalo da bude zatvorena finansijska konstrukcija za projekte da bi se nakon toga krenulo sa radovima.

Savanović i predstavnici China Shandong international economic and tehnical corporation group potpisali su komercijalni ugovor za projekat modernizacije i rekonstrukcije oko 100 kilometara pruge od Banjaluke, preko Prijedora i Novog Grada do granice sa Hrvatskom, čija je vrijednost oko 241 milion eura, izvijestio je RTRS.