SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Kineska proizvodnja u prosincu pala, u 2018. očekuje rast
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.01.2018. - 09:10:18
PEKING - Kineska investicijska banka CICC objavila je kako očekuje da će kineski proizvodni sektor rasti u 2018. bez obzira na manji pad indeksa u prosincu prošle godine.

Kineski indeks menadžera nabave u proizvodnom sektoru u prosincu 2017. iznosio je 51,6 što je pad u odnosu na 51,8 od studenog, sudeći prema objavi Državnog ureda za statistiku.

Prema CICC-ovu izvješću pad indeksa je većinom rezultat manjih zaliha. U njemu se također navodi i kako je rast proizvodnje ostao čvrst unatoč činjenici da je u prosincu 2017. bilo manje radnih dana u odnosu na isti mjesec godinu ranije.

Također vrijedi i spomenuti kako se kineska proizvodnja nastavila nadograđivati. Menadžerski indeks nabave u high-tech sektoru je nastavio s rastom od 53,8 u prosincu u odnosu na 53,2 koliko je iznosio u studenom 2017., sudeći prema podacima Državnog ureda za statistiku.

Investicijska banka također je stavila naglasak i na zamah kada je riječ o međunarodnoj potražnji. Indeks novih izvoznih narudžbi je u prosincu iznosio 51,9 u odnosu na 50,8 od studenog većinom ''vođen prazničnim narudžbama'' dodajući kako bi izvozna potražnja mogla nastaviti imati koristi od ujednačenog oporavka gospodarstva na svjetskoj razini.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.