SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-SRBIJA
 
Kineska razvojna banka zainteresovana za projekte u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.11.2018. - 18:53:54
BEOGRAD – Zamenik predsednika Kineske razvojne banke Džang Šjugang rekao je danas u Beogradu da je ta banka zainteresovana za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji, kao i da je Srbija njihov ključni partner u regionu.

Sa Džangom Šjugangom razgovorala je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a sastanku su pored njenih saradnika iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prisutvovali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Izvršnog odbora banke Poštanske štedionice Bojan Kekić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Razgovarano je o mogućnosti finansiranja više infrastrukturnih projekata u Srbiji i Beogradu, a Mihajlović je istakla da bi Kineska razvojna banka mogla da razmotri finansiranje izgradnje auto-puta od Novog Beograda do Surčina, koji bi bio veza sa Koridorom 11, kao i završetak obilaznice oko Beograda.

"Srbija danas ima konsolidovane finansije i realizuje infrastrukturne projekte u vrednosti od 16 milijardi evra. Mi smo zainteresovani da sa Kineskom razvojnom bankom potpišemo novi memorandum o saradnji na realizaciji velikih projekata. Završavamo Koridor 10, krećemo u novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra. Deo smo globalne kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" i jedna od prvih zemalja regiona koja je potpisala memorandum o saradnji sa NR Kinom", rekla je Mihajlovićeva.

Džang Šjugang rekao je da je Kineska razvojna banka zainteresovana za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji, svesna njihove važnosti za državu i grad Beograd.

"Srbija je naš ključni partner u ovom region i želimo da sarađujemo na velikim infrastrukturnim projektima koje realizujete. Cenimo i što brojne kineske kompanije rade u Srbiji i tu saradnju želimo da produbimo. Saglasni smo da prvi korak bude potpisivanje novog memoranduma o saradnji sa Vladom Srbije", rekao je Džang Šjugang.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je trenutna vrednost kineskih investicija u prestonici 800 miliona evra i upoznao kineske bankare s najvažnijim infrastrukturnim projektima koje grad planira da realizuje. Najveći je svakako gradnja dve linije metroa, ali i izgradnja gradskog tunela koji bi išao ispod centra Beorada, kao i tunela koji bi povezao novi most na Adi sa auto-putem. Vesić je dodao i gradnju dva mosta, jednog preko Save i drugog preko Dunava.

"Ukupne investicije koje Beograd planira da sprovede u narednih 10 godina iznose 13 milijardi evra i mi smo zainteresovani za saradnju sa Kineskom razvojnom bankom na ovim projektima", istakao je Vesić.

Mihajlović je poklonila Džangu Šjugangu ručno vezenu azbuku u zlatovezu koju su izradile naše žene sa sela, u okviru inicijative "Zaposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" koju zajedno sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Etno-mreža i NALED.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.