SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Kineske carine na američku robu spustile cijene nafte prema 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.04.2018. - 16:14:44
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 67 dolara nakon što je Kina najavila carine na niz američkih proizvoda, potpirujući strah od eskalacije trgovinskog rata koji bi mogao utjecati na rast svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 89 centi nižoj cijeni, od 62,62 dolara.

Na plan Trumpova kabineta o uvozu carina na kineske proizvode u vrijednosti 50 milijardi dolara Kina je uzvratila nametima na čitav niz američkih proizvoda, u rasponu od soje i viskija, preko kemikalija do automobila i zrakoplova.

Kina je najveći uvoznik sirovina u svijetu, podsjeća Reuters.

U takvom su okruženju tržišta dionica i sirovina oštro pala, odražavajući sve veću nervozu trgovaca i ulagača.

"Vidimo reakciju na svim tržištima ... tržište sirove nafte pozorno prati što se događa s dionicama s s obzirom na pad indeksa S&P (terminskih ugovora)... očekujemo ponovo pad (cijena nafte) uoči popodnevne objave izvješća američke vlade o stanju zaliha", rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

Jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je pad zaliha sirove nafte za 3,3 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 64,98 dolara, što znači da je pala 1,01 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.