SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Kineski BAIC ima najpopularniji električni automobil na svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 17.05.2018. - 19:37:06
LONDON - Iako još uvijek malen u ukupnom omjeru, udio električnih automobila na tržištu raste eksponencijalnim stopama, a iz dana u dan na tržištu je i sve više konkurenata.

Ne treba stoga kao iznenađenje doći podatak da je kineski proizvođač BAIC modelom EC prestigao Nissanov Leaf, te u prva dva mjeseca ove godine isporučio čak 15.132 primjerka, odnosno 329 posto više nego u istom periodu 2017, piše Caradisiac.

EC je ovim rezultatom postao trenutno najpopularniji električni automobil na svijetu, dok se Leaf s prodajom od 10.881 primjerka svrstao na drugo mjesto. Na trećem je JAC IEV 5 koji je s podija izgurao Renault Zoe.

Zanimljivo, Renaultov mališan, kao i Teslini modeli S i X, jedini su zabilježili pad prodaje u odnosu na promatrano razdoblje iz 2017.

Teslinoj limuzini i crossoveru vjerojatno je naštetio pristupačniji Model 3, kojeg su Amerikanci u siječnju i veljači uspjeli proizvesti u tek 4.047 primjeraka, no možemo samo nagađati zašto su Francuzi prodali 19 posto manje Zoea.

Impresivnim rastom mogu se još pohvaliti Volkswagenov e-Golf i Hyundaijev Ioniq. Oba automobila ostvarila su rast prodaje veći od 200 posto.