SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POJAS I PUT
 
Kineski div CCCC postaje partner Luke Trst
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 16.03.2019. - 09:28:53
TRST - Luka Trst, koja u ponedjeljak slavi svoju 300. obljetnicu, nastavlja se razvijati uz pomoć kineskih investitora.

Lučka uprava će sljedećeg tjedna tijekom posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Italiji potpisati sporazum koji predviđa, između ostalog, daljnji razvoj željezničke veze između Trsta i istočne Europe.

Prema tim planovima, građevinska tvrtka China Communications Construcion Company (CCCC), koja trenutno gradi logistički čvor veličine milijun četvornih metara u Košicama u Slovačkoj, postala bi partner tršćanske luke. 

"Za nas je Slovačka važno razvojno tržište", izjavio je Zeno D'Agostino, predsjednik Lučke uprave u Trstu, za milanski poslovni dnevnik Sole 24 Ore.

Luka Trst prošle je godine pretovarila 62,7 milijuna tona robe, što je za 1,2 posto više nego u 2017. godini. Osim Trsta, CCCC trebao bi potpisati i sličan sporazum s genovskom lukom.

Dolazak kineskog izaslanstva u Italiju već je tjednima glavna tema na Apeninskom poluotoku. Očekuje se da će važne sporazume s kineskim kompanijama potpisati vodeće talijanske banke, UniCredit i Intesa Sanpaolo, energetski div Eni te briodograditelj Fincantieri. Osim toga, najavljeno je da će kineske kompanije postpisati i sponzoraske ugovore s nekim od talijanskim nogometnim klubovima.

Italija je prije desetak dana najavila kako planira službeno objaviti podršku kineskoj inicijativi „Pojas i Put“. To bi bila prva podrška kineskom projektu jedne države iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G-7).

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će od 22 do 24. ožujka u Rimu.

Kina je krajem 2013. predstavila inicijativu "Jedan pojas, jedan put" u svrhu izgradnje novog puta svile povezivanjem kopnene i pomorske infrastrukture, trgovine, financija, energetike i industrije između Kine, Azije, Europe i Afrike