SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-EU
 
Kineski investitori preuzeli čak 28.000 kompanija u EU
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 14.03.2019. - 19:15:51
BRUXELLES - Prisutnost stranih vlasnika u kompanijama u Europskoj uniji vrlo je značajna, a njihov broj posljednjih deset godina kontinuirano raste te kontroliraju oko tri posto kompanija i 35 posto imovine, a zapošljavaju 16 milijuna radnika u EU, stoji u izvještaju koji je jučer objavila Europska komisija.

On se temelji na novostvorenoj bazi koja podatke povlači iz samih kompanija, a izrađen je dok se očekuje nova europska uredba o screeningu izravnih stranih ulaganja u Europskoj uniji. Cilj je, kažu u Bruxellesu, da ta uredba bude izglasana do izbora za Europski parlament u svibnju. Njome se omogućava sustavno praćenje stranih ulaganja u strateškim sektorima i imovini na području EU, od energetike preko prometa, do tehnologije, a koja bi mogla biti zabrinjavajuća s aspekta sigurnosti, javnog reda i nadzora nad važnom imovinom.

Glavni nalazi su sljedeći: na tradicionalne ulagače iz razvijenih gospodarstava (SAD, Kanada, Švicarska, Australija i Japan) otpada više od 80 posto imovine u stranom vlasništvu, ali posljednjih su se godina na terenu pojavile pridošlice iz Kine, Hong Konga i Macaa te offshore financijskih središta. Pritom su te pridošlice koncentrirane u nekoliko sektora - IT-ju, automobilskoj i aeronautičkoj industriji.

Dok je pojačana akvizicijska aktivnost kineskih kompanija u Europi već poznat trend, ovaj izvještaj donosi precizne brojke.

Kina, Hong Kong i Macao su 2007. godine držali većinsko vlasništvo otprilike u 5000 europskih kompanija, a u deset godina taj se broj popeo na više od 28.000. Samo u 2017. godini kineski su ulagači u EU odradili 114 akvizicija ili spajanja. Ulagači iz Indije u istom su razdoblju također značajno povećali broj tvrtki koje kontroliraju sa 2000 na 12.000, a ruski sa 1600 na 12.000.

Izvještaj donosi i novost: ispostavilo se da offshore investitori već drže oko 11 posto stranih kompanija u EU te imaju i značajan udjel u imovini u stranom vlasništvu. Kumulativni podaci o financijskim priljevima u offshore centre u 2016. pokazuju sljedeće: oko 87 posto kapitala je iz SAD-a i Kanade (38,6 posto), EU (26,1 posto) i Kine (22,2 posto), a 7 posto iz Južne i Srednje Amerike. Najveći offshore centri su Bermuda, Karibi, Kajmanski Otoci, Aruba i Bahami.

Pokazuje se također da su, u odnosu na industrijske kompanije, koje su tradicionalni tip investitora, u preuzimanju sve aktivnije kompanije u državnom vlasništvu, kao i investicijski te rizični fondovi i ulagači pojedinci, uglavnom s putovnicama Švicarske, SAD-a, Rusije, Norveške i Kine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.