SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FORUM U ŠANGAJU
 
Kineski kapital stiže u hrvatske luke
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.11.2017. - 08:56:00
Zadnja izmjena: 29.11.2017. - 20:58:23
ŠANGAJ - Hrvatsko-kineski poslovni forum u Šangaju kao prethodnica otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u tom gradu, donio je neke vrlo važne informacije u kontekstu kineskih investicija u Hrvatskoj.

Potvrđen je interes kineskih investitora za lučku infrastrukturu u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na luke u Zadru i Rijeci te na ostale potencijalne investicije u sektorima infrastrukture i turizma. 

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavila je prometne prednosti hrvatskih luka, predstavila projekt “Zagrebačka obala” Luke Rijeka i naglasila koliko se cijeni interes kineskih investitora za ulaganje u razvoj Luke Zadar.  Državna tajnica je sjajno tempirala prezentaciju i iskoristila ovu prigodu da pohvali interes kineskih gostiju na Forumu koji upravo u ovom trenutku pregovaraju o iznosu i načinu ulaganja u zadarsku luku. 

Njena prezentacija time daje naglasak na pozitivne stavove hrvatske Vlade te je pohvalno što je tijekom cijele prezentacije vodila računa o predstavljanju  prometnih infrastrukturnih projekata. Posebno valja izdvojiti projekt obnove željeznice Zadar-Knin što je prisutne investitore zapravo najviše zanimalo.

Na prošlogodišnjem sastanku na vrhu u Rigi Hrvatska i Kina su potpisale memorandum o razumijevanju oko suradnje po pitanju luka i lučkih industrijskih parkova, a hrvatska vlada je spremna na suradnju s Kinom u sklopu inicijative Pojas i put.

Hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović je, kao i uvijek, odličnim govorom, naglaskom na inicijativu OBOR, posebno naglasio izjave premijera Plenkovića i susret dvojice premijera u Budimpešti na summitu. Predstavio je gotovo sve industrije koje su zanimljive za kineske investitore, ali i koje su u fokusu ove godine kao istaknuti ciljevi obiju država.  Uz posebnu zahvalu počasnom konzulu RH, Liu Gangu koji već punih dvadeset godina predstavlja i pomaže da RH bude prepoznata u Kini, naglasio je kako je ovo još jedan korak naprijed u razvoju ekonomskih odnosa naših dviju prijateljskih zemalja.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić pohvalio je u svojem govoru i prezentaciji aktivnosti Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), a u panelu je istaknuo Zhongya Nekretnine te napomenuo zašto kasni izdavanje građevinske dozvole. Riječ je, podsjetimo, o prvoj kineskoj investiciji u Hrvatskoj, uz posredovanje CSEBA-e. Radi se o preuzimanju Hotela Toplice koji će ubuduće biti vrhunska destinacija sa četiri zvjezdice.  

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.