SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPERATIVNI SUSTAV
 
Kineski mediji: Huawei ima alternativu za Android i Windowse
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 20.05.2019. - 21:58:20
PEKING - Situacija u kojoj se Huawei danas našao – a to je prekid suradnje Googlea i velikih svjetskih proizvođača čipova s njima – nije pretjerano zatekla ovu kinesku kompaniju, barem ako je vjerovati tamošnjim medijima. 

Prema pisanju South China Morning Posta, Huawei je anticipirao da bi moglo doći do problema u suradnji s američkim kompanijama, pa tako i Googleom, te je još ranije razvio svoj operativni sustav, kako za mobitele tako i za računala.

Ovaj OS, nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu. Huaweijev OS trebao je poslužiti "za svaki slučaj", ako bi se dogodila kakva izvanredna situacija u odnosima s SAD-om i Googleom na čiji se Android ova kompanija oslanja. Ta se situacija sada i ostvarila.

Back in March, Huawei CEO Richard Yu told that the company has developed its own operating system in case of any circumstances that it can face from the US. Well, now we've found the name for that...

"Pripremili smo vlastiti operativni sustav ako se ispostavi da više nećemo moći koristiti Android. Spremni smo i imamo plan B", izjavio je u ožujku šef mobilnog odjela Huaweija Richard Yu Chengdong za SCMP.

Iz kompanije su prošloga tjedna, kada se situacija s SAD-ovom zabranom počela zakuhavati, potvrdili kako imaju pričuvno rješenje. Iako ga ne žele koristiti niti očekuju da će trebati, potpuno su spremni za svaki problem. "Android i Windowsi uvijek će ostati naš prvi izbor", poručeno je preko glasnogovornika, no s obzirom na današnji razvoj događaja, nije isključeno da će Huawei pribjeći jednom od tri moguća rješenja i zaista aktivirati svoj OS kao alternativu Googleovom i, možda, Microsoftovom.