SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Kineski višak u razmjeni sa SAD-om snažno porastao u svibnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2018. - 14:59:29
PEKING - Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om snažno je porastao u svibnju, pokazali su u petak objavljeni kineski podaci, otkrivajući istodobno značajan pad viška u razmjeni sa svijetom.

U svibnju je kineski višak u razmjeni sa SAD-om poskočio 11,7 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 24,6 milijardi dolara, pokazali su podaci kineske carinske uprave.

U prvih pet ovogodišnjih mjeseci višak je prvi puta u povijesti prekoračio razinu od 100 milijardi dolara, dosegnuvši 104,8 milijardi dolara.

U razmjeni sa svijetom kineski je višak u svibnju smanjen na godišnjoj razini čak 38,9 posto, potonuvši na 24,9 milijardi dolara.

Izvoz je pritom porastao 12,6 posto a uvoz 26 posto, pokazuju podaci.

"Izrazito visoke svibanjske brojke rezultat su neizvjesnosti koju generiraju pregovori o trgovini", kazala je na Bloomberg News ekonomistica ING Groep NV-a Iris Pang.

"Rizici za izvoz snažno su porasli pa su izvoznici ubrzali uvoz komponenti potrebnih za reeksport", objasnila je Pang.

Podaci bi mogli učvrstiti Washington u odluci da već idućeg tjedna uvede nove carine na uvoz kineskih proizvoda vrijedan desetke milijardi dolara.

Peking je upozorio da bi taj potez poništio sporazume koje su dvije zemlje sklopile nakon višemjesečnih pregovora.

Ogromne su neravnoteže glavni razlog nezadovoljstva američkog predsjednika Donalda Trumpa - kako kaže - nepravednom trgovinskom politikom Pekinga koja šteti američkim kompanijama i uništava radna mjesta.

Trump je zatražio da se američki manjak u razmjeni s Kinom u dvije godine smanji za 200 milijardi dolara.

Očekuje se da će trgovina biti glavna tema predstojećih razgovora skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u Kanadi. Kina nije članica te skupine a domaćin Kanada i vodeće europske zemlje upozoravaju američkog predsjednika da neće uzmaknuti u pitanju carina.