SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om poskočio u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2018. - 15:05:59
PEKING - Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om poskočio je u prva tri ovogodišnja mjeseca 19,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u petak kineska trgovinska uprava.

U prvom je tromjesečju ove godine višak iznosio 58,3 milijarde dolara, pokazuju službeni kineski podaci.

Kineski izvoz u SAD porastao je pritom 14,8 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 99,9 milijardi dolara.

Vrijednost uvoza rasla je nešto sporije, za 8,9 posto, na 41,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će povećanje viška dodatno pojačati napetosti u odnosima dva vodeća gospodarstva svijeta koja su prošlog tjedna razmijenila prijetnje carinama u vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara, napominje agencija dpa.

Tako je američka vlada prošlog tjedna objavila 50 milijardi dolara ′težak′ popis kineskih proizvoda, uključujući strojeve i lijekove, koje bi mogli početi cariniti zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva.

Peking je uzvratio vlastitim popisom, također vrijednim 50 milijardi dolara, navodeći kao potencijalne mete carina američke proizvode poput soje, automobila i zrakoplova. Bijela kuća stoga je odlučila razmotriti moguće odštete za američke poljoprivrednike, posebno uzgajivače soje koji u Kinu izvoze otprilike trećinu proizvodnje.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je prošlog tjedna i dodatnim carinama na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara.

Ostvare li Washington i Peking svoje prijetnje, uvođenje novih carina potrajat će najmanje dva mjeseca, što znači da će se njihov utjecaj vidjeti na trgovinskim podacima tek u drugoj polovini godine, napominje dpa.

Neovisni kineski ekonomist Hu Xingdou ističe da bi se u tom razdoblju kineski višak u razmjeni sa SAD-om mogao smanjiti bez obzira na carine, navodeći kao razlog promjenu u trgovinskim odnosima dvije zemlje.

"(Carine) bi mogle smanjiti američki deficit u razmjeni s Kinom koji se mjeri u milijardama ali neće previše utjecati na kinesko gospodarstvo", ustvrdio je Hu. Po njegovoj bi procjeni američko uvođenje carina u vrijednosti 150 milijardi dolara snizilo stopu kineskog gospodarskog rasta za 0,6 do 0,8 postotnih bodova.

Početkom ovog tjedna pojavile su se naznake da bi dvije strane mogle započeti pregovore nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak skicirao "plan od četiri točke" o liberalizaciji ključnih gospodarskih sektora, poput industrije i financijskog sektora, te inozemnih ulaganja.

Xi je obećao sniziti carine na automobile, kazavši da Kina priželjkuje uravnoteženiju trgovinsku razmjenu.

Američki predsjednik uzvratio je da je "jako zahvalan za dobrohotne riječi kineskog predsjednika Xija o carinama i preprekama za automobile... Zajedno ćemo ostvariti sjajan napredak!", poručio je Trump.

U četvrtak je kineska vlada pojasnila da Xijevo obećanje o otvaranju kineskog gospodarstva nije bilo upućeno SAD-u već da je posrijedi starija strategija koja bi trebala koristiti kineskom gospodarstvu općenito.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng kazao je da dužnosnici dvije zemlje nisu pregovarali o trgovinskim napetostima.

"Američka strana nije pokazala iskrenu spremnost na pregovore", ustvrdio je.