SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČUDO
 
Kinesko čudo od vlaka koje ne treba tračnice
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 07.06.2017. - 08:14:18
ZHUZHOU - U kineskom gradu Zhuzhou predstavljen je novi koncept vozila koje bi trebalo od 2018. godine služiti za javni prijevoz.

Novo vozilo željezničke kompanije CRRC Kinezi nazivaju "pametnim autobusom", no više je nalik vlaku. Moguće, je, naime, na strujom pokretanu "lokomotivu" zakačiti veći broj vagona koje će ona vući, a najzanimljivija u svemu je činjenica da ovaj autobus/vlak ne treba tračnice.

Kreće se po cesti, a sve što mu treba kako bi sigurno slijedio zadanu rutu jesu na kolniku iscrtane bijele linije. Po ovim "virtualnim tračnicama" novi vlak može se kretati brzinom od 70 km/h, a pri tome čak ne treba niti pomoć vozača.

U 32 metra osnovne kompozicije može smjestiti nešto više od 300 putnika, a dodavanjem vagona i mnogo više. Glavna prednost ovakvog sustava jest njegova cijena. U usporedbi s običnim vlakovima i troškovima postavljanja tračnica ovaj Autonomous Rail Rapid Transit sustav daleko je jeftinije pokrenuti u bilo kojem gradu. Budući da za pogon koristi ugrađene baterije, nije potrebno graditi niti električnu mrežu, kao što je slučaj s tramvajima. Prva trasa "virtualnih tračnica" u Zhuzhou će biti duga oko 6,5 kilometara i u pogon će biti puštena sljedeće godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.