SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PERSPEKTIVE
 
Kinesko i korejsko tržište ključevi za daljnji rast hrvatskog turizma
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 08.09.2018. - 12:32:22
PULA - Promatrajući osam mjeseci u globalu, turistička godina u Hrvatskoj je u plusu, s pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja, ali je kolovoz ipak zabilježio manji rast, u nekim segmentima stagnaciju i blagi pad.

Slika je to u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. Ove godine, dakle, nisu ponovljene dvoznamenkaste stope rasta, ali turizam i dalje dobro posluje, barem što se tiče statistike koju zbraja eVisitor.

U Istri, koja u nacionalnim brojkama ima najveći udio, turistički je promet u dosadašnjem dijelu godine za tri-četiri posto viši. U realnim brojkama to je 132.000 više dolazaka i 685.000 više noćenja nego od siječnja do konca kolovoza prošle godine. Istra nosi 24 od ukupno 88,5 milijuna noćenja u Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine.

- Daljnju uspješnost hrvatskog turizma u narednim razdobljima odredit će kreativnije osmišljavanje i isporuka kvalitetnih i inovativnih turističkih doživljaja i proizvoda, poput sportskog, zdravstvenog ili gastro-turizma, kao i sve dinamičnija obrada azijskih tržišta, kineskog i korejskog, čiji turisti dolaze upravo u posezonskim mjesecima, kaže Boris Žgomba, čelnik agencije Uniline

Ako izdvojimo samo kolovoz, brojke su malo drukčije. U tom vršnom turističkom mjesecu na nacionalnoj razini zabilježeno je tri posto više dolazaka i jedan posto noćenja. Istra je ponovila lanjske rezultate u dolascima turista, kojih je bilo nešto iznad milijun, te ostvarila 8,497 milijuna noćenja, jedan posto manje nego lanjskog kolovoza.

- U kolovozu hoteli su zabilježili jedan posto slabiji rezultat, kampovi šest posto slabiji rezultat, dok je privatni smještaj bio bolji za tri posto. U realnim brojkama, hoteli su imali 15.000 noćenja manje, kampovi 190.000 tisuća manje, a privatni smještaj 80.000 više noćenja. Valja spomenuti da je broj postelja u privatnom smještaju od početka godine do danas drastično narastao za 8.000 u nekomercijalnom smještaju i 10.000 u komercijalnom privatnom smještaju koji obuhvaća objekte u domaćinstvu i ostale ugostiteljske objekte za smještaj, kaže direktor TZ-a Istre Denis Ivošević.