SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IDEJE
 
Kinezi formiraju Fond za investiranje u projekte u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 05.06.2018. - 16:43:06
BEOGRAD - Predsednik kineske kompanije SINO-RS Đin Frank Li danas je u Beogradu predstavio ideju o formiranju investicionog fonda za finansiranje projekata u Srbiji u oblasti saobraćaja, energetike, telekomunikacija i poljoprivrede, kao i izgradnju građevinskih objekata.

Ti projekti bi se realizovali uz podršku Šangajske berze, rekao je on u razgovoru sa članovima Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Sastanku su prisustvovali predsednik saveta Tomislav Nikolić i članovi: ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, te predstavnici ministarstava finansija i poljoprivrede.

Đin Frank Li je istakao da je Srbija prijateljska zemlja Kini i jedna od važnijih država za realizaciju globalne kineske inicijative Pojas i put, saopštio je Nacionalni savet.

Istaknuto je da su predsednik i članovi Nacionalnog saveta načelno pozdravili ideju o realizovanju projekata u saradnji sa Kinom kroz javno-privatno partnerstvo, a ne kroz klasično zaduživanje.

Ocenjeno je da je za realizaciju projekata u Srbiji u saradnji sa kineskim partnerima kroz Investicioni fond neophodno da se vodi računa o pravnim okvirima koji važe u Srbiji, kao i da je za realizaciju takve vrste projekata veoma značajna podrška obe države.

Dogovoreno je da ministarstva usaglase finansijski efikasan i u skladu sa predloženim vremenskim rokovima najrealniji pilot projekat koji bi bio model za realizaciju ostalih projekata sa kineskim partnerima.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.