SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Kinezi grade i deonicu autoputa Požega – Boljare
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 29.03.2018. - 18:57:24
BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas sa kineskom kompanijom CCCC (China Communication Construction Company) Memorandum o saradnji na projektu Beograd-Južni Jadran za deonicu Požega - Boljare.

Požega - Boljare je poslednja neugovorena deonica autoputa E-763 na teritoriji Srbije.

Cilj Memoranduma je ubrzavanje realizacije projekta izgradnje auto-puta Memorandum je u ime kineske strane Du Fej, a potpisivanju u Vladi Srbije je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Usvojena trasa auto-puta Požega-Ivanjica-Boljare duga je 107 km i projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na čas.

Sa istom kompanijom je prošle godine potpisan komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 miliona evra.

Ugovoreno je projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig - Preljina u dužini od 40 km, a ove godine bi trebalo da bude bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi su deonica Ub - Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Takođe, Kinezi grade i deonicu autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

Kinezi zainteresovani za razvoj aerodroma Ponikve

Kineska kompanija Čajna Šandong je zainteresovana za razvoj aerodroma Ponikve kod Užica, potvrdio je danas kineski ambasador u Srbiji Li Mančang, a ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da to ministarstvo želi da razvija sve male aerodrome u Srbiji.

Li je odgovarajući na pitanja novinara podsetio da ta kompanija učestvuje u izgradnji Koridora 11 u Srbiji, kao i da je zajedno sa njihovim predstavnicima prošle nedelje posetio Užice i aerodrom Ponikve.

"Pogledali smo taj aerodrom i razmenili mišljenje. Važno je da je uspostavljen kontakt između kompanije Šandong i lokalne samouprave. Nadam se da će tu sve ići kako treba", rekao je ambasador Tanjugu.

Grad Užice je ranije objavio da je Kinezima tom prilikom bio najzanimljiviji projekat za osposobljavanje aerodroma Ponikve i njegovo stavljanje u komercijalne svrhe, ali i saradnja na projektu izgradnje ekskluzivnog hotelskog smeštaja na Tari.

Mihajlović je rekla da je u interesu države da razvija sve aerodrome u Srbiji, a posebno one male.

Ona je kazala da treba rekonsturisati put do aerodroma Ponikve "pošto je sada potrebno sat i po da bi se do njega došlo", kao i da je potrebno uložiti najmanje 50 miliona evra u aerodrom Ponikve.

Mihajlović je rekla da će ministarstvo podržati grad Užice koje je vlasnik tog aerodroma u cilju razvoja privrede i turizma u tom delu Srbije.