SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Kinezi žele graditi hrvatski nacionalni nogometni stadion
Autor/izvor: SEEbiz / Sportske novosti
Datum objave: 20.10.2018. - 13:19:00
Zadnja izmjena: 20.10.2018. - 17:41:19
ZAGREB - Početkom studenoga u glavnom gradu Kine će se održati investicijski forum u čijem će fokusu biti Hrvatska, a na njemu će tom prilikom među inim sudjelovati hrvatski i kineski premijer, Andrej Plenković i Li Keqiang.

Hoće li na kraju Kinezi u Hrvatskoj izgraditi nacionalni stadion, pa još usto i međunarodnu Akademiju nogometa za trenere i menadžere?

Službeno pismo namjere u HNS poslali su krajem rujna, prošli tjedan bili su u Savezu gdje ih je primio izvršni direktor Damir Vrbanović, Davor Šukernalazio se u Americi, na sastanku koji je potrajao četiri sata. Stadion i Hrvatska, to su pojmovi u drastičnoj koliziji, koliko se o njemu govori, a nikad nije napravljen, i zato pišemo upitnik. No, ljudi koji su došli s prijedlogom ulaganja u hrvatski nogomet djeluju vrlo ozbiljno.

O čemu je riječ? UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto. Početkom studenog u Pekingu će organizirati investicijski forum u središtu kojeg će biti potencijalna ulaganja u Hrvatsku. UNIDO i ISEC na dispoziciju Hrvatskoj namijenili su 13 milijardi eura, pišu Sportske novosti.

Dio sredstava već je duže vremena na dispoziciji našoj zemlji, radi se o Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatske (1,2 milijarde dolara). Osim navedenoga, veliko zanimanje vlada i za ulaganja u brodogradnju, u osnivanje Centra za poravnanje u kineskoj valuti, koji bi se otvorio u Zagrebu i na koji način bi Zagreb i Hrvatska, imajući u vidu utjecaj kineske valute, mogli postati referentni centar novčarskog tržišta. Spomenute institucije, između ostaloga, planiraju i suradnju na području filmske industrije, te kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže kao i stvaranje stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru, ulaganja u Zračnu luku Zadar...

No, Kinezi, nakon Pelješkog mosta, ne vide samo interes u velikim projektima u našoj zemlji. Zaluđeni su finalom Svjetskog prvenstva i općenito nogometnim rezultatima Hrvatske, misle da HNS ima tajnu formulu uspjeha i žele da UNIDO-ISEC i HNS zajednički osnuju Akademiju za nogometne trenere i menadžere u okviru koje i za čije potrebe bi se gradila infrastruktura, konkretno kampovi i nacionalni stadion. UNIDO-ISEC to je operacionalizirao i pismom namjere koje je izvršna direktorica Kimi Lin krajem rujna uputila HNS-u, a osobno je predvodila delegaciju na sastanku u Savezu. Hrvatska bi tako postala nova baza za razvoj nogometa za cijeli svijet, pod "kapom" UN-a. Nogometni Harvard. Kod nas bi se učilo kako stvarati igrače i rezultate na terenu, ali i na koji način upravljati nogometom.

Riječ je o organizaciji pod okriljem Ujedinjenih naroda, ali kako Kinezi vode glavnu riječ, u Hrvatskoj ih zastupaju Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e (Chinese Southeast European Business Association), najzaslužniji za dosad realiziranu i očekivanu penetraciju kineskog kapitala, i Ivan Herak, negdašnji ministar turizma koji je jedno vrijeme bio zaposlenik u HNS-u. I sada ima ugovor o suradnji, a u ovom slučaju spaja dvije strane u interesu koji bi trebao biti zajednički. Njega je UNIDO-ISEC ovlastio da operativno osmisli i provodi spomenuti projekt.

- Predstavnici UNIDO-a naglasili su da drže kako je uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rezultat ne samo kvalitetnih selektivnih i trenerskih softvera HNS-a, već i posljedica kvalitete modela upravljanja hrvatskim nogometom, stoga su odlučni u želji da UNIDO i HNS zajednički ustanove Akademiju nogometa kroz koju bi za potrebe praktične edukacije polaznika bila napravljena ulaganja u nogometnu infrastrukturu u Hrvatskoj (nogometni kampovi sa svim sadržajima, izgradnja nacionalnog stadiona). Akademija bi se odvijala kroz segmente studijskih programa trenera nogometa te menadžera u nogometu, dok bi se pomaci u širenju baze inovacija i znanja u nogometu ostvarivali kroz Institut za razvoj nogometa. Kinezi posebno inzistiraju na institucionaliziranju programa "Menadžer u nogometu", držeći da uspjeh svakog sustava, pa tako i onog u nogometu, prvenstveno ovisi o educiranosti menadžera koji njime upravljaju - kazao nam je Herak.