SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DUŽNIČKE MUKE
 
Klauzula koja bi Todorića mogla skupo koštati
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.02.2017. - 08:58:00
Zadnja izmjena: 06.02.2017. - 11:41:48
LJUBLJANA - Agrokorovi dužnički problemi već su tjednima glavna poslovna tema ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.

Sasvim logično, i slovenski se mediji iscrpno bave ovom temom. Ljubljanski Dnevnik danas donosi veliki tekst o Agrokoru s tezom koja "pije vodu", a koja bi se ukratko mogla svesti na ovo: Todorić plaća visoku cijenu zbog agresivnog širenja u ranijim godinama. Naravno, u tom se kontekstu najviše referiraju na preuzimanje Mercatora koje je financijski iscrpilo Todorićev koncern. 

Sve je bilo podnošljivo do prije nekoliko tjedana kad je Moody's srezao kreditni rejting Agrokora. Agencija Moody's je nedavno prilikom snižavanja Agrokorova kreditnog rejtinga s B2 na B3 ukazala na visoku zaduženost koncerna uz slabiji lanjski poslovni rezultat. Moody'sov B3 rejting je zadnja ocjena iz skupine B koja se odnosi na "visoko spekulativna ulaganjima" i spada u junk rejting. Novim sniženjem kompanija je označena "značajno rizičnom".

Uslijedio je oštar pad Agrokorovih obveznica nakon čega su uslijedile spekulacije o tome da Agrokor pleše na rubu bankrota.

Stvari su ipak jasne uzmemo li u obzir ono što je Dnevniku rekao neimenovani slovenski bankar. 

- U postojeće Agrokorove aranžmane mogla bi biti uključena klauzula (step up) koja u slučaju smanjenja kreditnog rejtinga omogućuje rast kamatnih stopa za već postojeće zajmove, a time i poskupljuje troškove financiranja, rekao je neimenovani slovenski bankar.

Jedna od opcija svakako ostaje prodaja dijela koncerna. U tom kontekstu Dnevnik spominje turističku diviziju Agrokora. Todorićev koncern je nakon kupnje Mercatora, udružio M Holidays s Kompasom kojim upravlja preko društva Adriatica.net. Poznato je da Adriatica.net ima, između ostalog, u svom vlasništvu i turističku agenciju Atlas. 

Realnija je opcija ipak javna ponuda dionica cijelog Agrokora ili samo njegove prehrambene ili trgovinske diovizije. U svakom slučaju,  Todorićev bi se udjel tada smanjio. Za koliko, pokazat će vrijeme.

Prema posljednjim podacima iz rujna prošle godine, Agrokorov dug iznosi 25,5 milijardi kuna.  Od ukupno 24 milijarde kuna dugoročnog duga na kraju lanjskog rujna, unutar godinu dana na naplatu dospijeva 5 milijardi kuna, što je čak nešto veći teret kratkoročnih financijskih obveza nego u usporedivom razdoblju godinu ranije.