SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CILJEVI
 
Knežević: Cilj u ovoj godini - dostići dve milijarde evra direktnih stranih investicija
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 09.09.2017. - 19:00:00
Zadnja izmjena: 09.09.2017. - 19:02:06
BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da srpska privreda pokazuje znake oporavka i da očekuje da će do kraja godine nivo stranih direktnih investicija dostići oko dve milijarde evra.

"Naš cilj je da u ovoj godini dostignemo dve milijarde evra stranih direktnih investicija'", ističe Knežević za publikaciju Korda "15 godina FIC-a."

On je istakao da su se kao efikasna mera za privlačenje investicija pokazali podsticaji koji se odobravaju i domaćim i stranim ulagačima, prenelo je resorno srpsko ministarstvo.

Ministar je ukazao i da nove investicije ne obezbedjuju samo podsticaji.

"Težimo da Srbiju i na druge načine učinimo atraktivnijom za investicije", rekao je Knežević, objasnivši da se zato ulaže u industrijske zone, komunalnu i energetsku infrastrukturu i saobraćajnice.

Prema njegovim rečima, uzima se u obzir sve što je investitoru važno kada razmišlja o ulaganju.

"Upravo zato smo u 2016. uložili oko 2,5 milijarde dinara u te svrhe, posebno uzimajući u obzir interesovanje investitora za pojedine zone", rekao je Knežević.

Ministar ukazao i na sektor malih i srednjih preduzeća, bez koga, kako je naveo, nijedna velika kompanija ne bi mogla da radi.

"Cilj je stvaranje pouzdane mreže dobavljača i zato država snažno podržava taj sektor konkretnom finansijskom i nefinansijskom podrškom", rekao je Knežević.

Rekao je da su za konkurentnost privrede važni i digitalizacija i savremene tehnologije i istakao da je premijerka Ana Brnabić u pravu kada akcenat stavlja na digitalizaciju.

"U uslovima kada nauka svakodnevno menja svet, mi najpre moramo tehnološki da uhvatimo korak sa tim promenama, a zatim i da održavamo tempo", rekao je srpski ministar privrede.