SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKANDALI
 
Kobe Steel krivotvorio podatke o kvaliteti isporučenog čelika za 500 klijenata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 16:28:53
TOKIO - Japanski proizvođač čelika Kobe Steel priznao je u petak da je skandal s krivotvorenjem podataka obuhvatio oko 500 klijenata, uključujujući i proizvođače automobila poput Toyote, Nissana i Honde.

Treći po veličini japanski proizvođač čelika priznao je prošlog vikenda da su krivotvorili podatke o kvaliteti i snazi niza proizvoda, napominjući da ta praksa možda traje već deset godina. 

Sramotni skandal tvrtke u kojoj je nekad radio japanski premijer Shinzo Abe već je pogodio brojne sektore japanske industrije, uključujući proizvođače automobila Toyotu, Nissan i Hondu koji su Kobeov čelik koristili u proizvodnji vozila.

Danas su više nego udvostručili broj klijenata kojima su isporučili sporne proizvode, s početno procijenjenih 200 na 500.

Sporni je proizvod ujedno i najvažniji u Kobeovom asortimanu - riječ je o čeličnim žicama koje se koriste u proizvodnji automobilskih motora i guma. Također, u sastavu materijala od kojih su izgrađeni japanski brzi vlakovi pronađen je aluminij, a sporni su i određeni materijali u sličnim vlakovima u Velikoj Britaniji.

"Zajedno s ranije objavljenim brojem klijenata ukupno se radi o oko 500 tvrtki", kazao je na konferenciji za medije viši izvršni direktor Kobe Steela Yoshihiko Katsukawa.

"Dopustite nam da ne navodimo imena klijenata. Stupili smo s njima u kontakt i raspravili o mogućnostima provjere sigurnosti" naših proizvoda, dodao je.
Izvršni direktor Kobea Hiroya Kawasaki naglasio je u petak da sporni proizvodi po svemu sudeći ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Kompanija je s klijentima usuglasila određene specifikacije o kvaliteti, koje u mnogim slučajevima nisu ispunjene.

"Naša analiza i istraga zasada pokazuju da nije bilo problema koji potpiruju konkretne sumnje u sigurnost naših proizvoda s neispunjenim specifikacijama", kazao je Kawasaki na konferenciji za medije.

"Namjeravamo poduzeti hitne i primjerene mjere kada i ako uočimo slučajeve koji potpiruju sumnju u sigurnost naših proizvoda", dodao je.

Oko dvije trećine prodaje kompanije otpada na Japan, a ostatak na Kinu i druga inozemna tržišta.
Kriza označava najnoviji u nizu skandala s upravljanjem i kontrolom kvalitete koji su pogodili velike japanske kompanije proteklih godina, narušivši ugled zemlje u tom području.

Tako je nedavno u pet od šest tvornica proizvođača automobila Nissana u Japanu utvrđeno da su završne provjere vozila provodili neovlašteni tehničari, a njihovi testovi i nalazi su ovjereni pečatima ovlaštenih tehničara.